20.6.09

Μ+Μ, ΜΕΛΙΝΑ+ΜΑΡΜΑΡΑ

Πίνοντας καφεδάκι σήμερα Σάββατο, άκουγα City FM, την φίλη μου την Νατάσα, να μιλάει για πολλά και διάφορα.
Κύριο θέμα της ημέρας τα εγκαίνια του νέου μουσείου Ακρόπολης. Πολλές αναφορές στην Μελίνα, την Μελίνα που έκανε αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων, την Μελίνα που απ' ότι διάβαζα σε διάφορα sites και blogs, κάποιοι σήμερα την ξέχασαν ή ακόμα χειρότερα δεν ήθελαν να την θυμούνται.
Δεν θα μπω στα παιχνιδάκια πολιτικής και δεν είχα σκοπό να γράψω τίποτα, άλλωστε την μηδενική μας μνήμη την ξέρω και την ξέρω καλά. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα είναι φτωχά, μισά, μίζερα τα εγκαίνια χωρίς την λάμψη της.

Δείτε το βιντεάκι απο την μηχανή του χρόνου. Και ας μην ξεχνάμε τόσο εύκολα. Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς ιστορία, είναι λαός χωρίς μέλλον.

Και όπως είπε ο Dusan Sidjanski, πρόεδρος της Ελβετικής επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων και σε άπταιστα ελληνικά στην εκπομπή της Νατάσας "Λέμε για την Ενωμένη Ευρώπη, ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα ενωμένα μάρμαρα".
Και μία πρόταση για όσους έχουν μείνει στο κλινόν άστυ, κάντε μια βόλτα από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Γίνεται το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία. Εκεί σίγουρα θα βρείτε εισητήρια, βλέπετε δεν θα υπάρχουν κάμερες.

19 comments:

  1. Na eimai eilikrinis pote mou de sybathisa ti Melina (protimw xilies fores tin Eirini Merkouri:-p kidding!) alla anagnwrizw ton agwna tis gia ta marmara. Akougete poly to thema ayto, ki elpizoume oloi oti kati tha ginei, mias kai alles xwres tis Evropis mas ypostirizoun me thermi gia tin epistrofi.
    Kalo weekend

    ReplyDelete
  2. κατ'αρχήν γιατί άλλαξες το ποστ τόσο γρήγορα?? καλά οκ, δικό σου είναι το σπιτάκι ότι θέλεις κάνεις :))
    σήμερα λοιπόν, δεν με πειράζει και τόσο που ακόμα ένα Σάββατο θα μείνω μέσα, θα δω την τελετή στην τηλεόραση!! προφανώς ούτε στο μουσείο μπενάκη μπορώ να πάω.. μη ξύνουμε πληγές τώρααα
    φιλιά

    ReplyDelete
  3. πάντως είναι τόσο τραγικά αστείο που κάθονται και τσακώνονται ποιος θα πάρει την δόξα της έμπνευσης, της υλοποίησης, του σχεδιασμού. για μια ακόμα φορά απλά αστείο.
    πάντως όλο και περισσότερο ακούγονται φωνές σε καίριες θέσεις για την επιστροφή τους!
    φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. Αν οι θεατρινιές της Μερκούρης θεωρούνται αγώνες, τότε ήταν μεγάλη θεατρίνα η γυναίκα! Λυπάμαι που υπάρχει τέτοια αποχαύνωση!

    ReplyDelete
  5. Eγώ νομίζω ότι εκει που είναι το αστέρι της σήμερα λάμπει λίγο πιο φωτείνό :-)

    ReplyDelete
  6. Αγαπητέ μου ανώνυμε η γνώμη σου σεβαστή, αλλά δεν μετράει ανώνυμα. Οπότε αν θέλεις διάλογο γράψε επώνυμα. Εδώ δεν δαγκώνουμε, μιλάμε, διαφωνούμε, συμφωνούμε, αλλά όλοι μας έχουμε τα κότσια να το λέμε επώνυμα.

    ReplyDelete
  7. Παύλο,

    Αυτά που γράφεις.....10 με τόνο!




    Ανώνυμε,

    Αντί να παίρνεις το ξινισμένο "υπεράνω'-και καλά- στυλάκι γραφής και να φτύνεις εκεί που δεν πρέπει,δε μας λες και κανένα σοβαρό(αν έχεις...) επιχείρημα που να στηρίζει την-ας πούμε- άποψή σου?

    ReplyDelete
  8. ηρθα αργα απο δω

    σημερα κατάπια πολλά
    ηθελημενα ηθελα να επικεντρωθω
    στο μειζον
    οτι απο σημερα υπάρχει το μουσείο
    μόνο αυτό ειναι σημαντικο

    ενα όνειρο της Μελίνας
    που εγινε

    μενει το αλλο
    η επιστροφή

    μη σταματησουμε
    και προς θεου μη περιμενουμε
    απο τους σημερινους
    οτι θα κανουν κατι


    εμεις
    μονο εμεις
    απο οποιο προμχωνα μπορουμε


    υπέροχη η αναρτηση σου
    και συγκινητικη

    ReplyDelete
  9. μα είναι δυνατόν; όλοι θυμόμαστε και ξέρουμε ότι η μελίνα ήταν η πρώτη που έμπρακτα το κίνησε το ζήτημα.
    αηδιάζω με κάτι τέτοια μικροκομματικά ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός.
    όπως λες και στον τίτλο για μένα μάρμαρα είναι ίσον μελίνα, όχι συν

    ReplyDelete
  10. Δεν έχω blog, γι΄ αυτό εμφανίζομαι ως ανώνυμος. Συμφωνώ, όμως, με τον tovene όλοι ξέρουν και θυμούνται ότι το κίνησε όσο λίγες η Μελίνα. Τώρα αν κάποιους αηδιάζει αυτό, τι να κάνουμε γούστα είναι αυτά! Και ωφείλουμε, πλέον να σεβόμαστε τα γούστα όλων, μιας και δεν κρύβονται, όπως παλιά. Τώρα να επιχειρηματολογήσω γιατί είναι τώρα απόγευμα!; Έ δε θέλω να σε προσβάλω τόσο!

    ReplyDelete
  11. Νομίζω πως όσο κι αν "θέλουν", θα υπάρχουμε και θα την θυμόμαστε. Κι όσοι την είδαμε, κι όσοι τη γνωρίσαμε, κι όσοι απλά την παρακολουθούσαν.

    Κι αν είναι κάπου ψηλά, θα το βλέπει και θα γελάει, μ' εκείνο το βροντερό της γέλιο. Και θα περιμένει την ώρα που θα γυρίσουν τα Μάρμαρα στο σπίτι τους.


    Καλή βδομάδα :)

    ReplyDelete
  12. Το θέμα είναι ότι η Ακρόπολη έχει τεράστια αξία όχι για τα μάρμαρα ως πέτρες αλλά ως σύμβολα αξιών οικουμενικών, ανθρωπιστικών. Αυτές είναι η ουσία και είναι πάνω από οιονδήποτε άνθρωπο είτε καλείται Μελίνα είτε Εθνάρχης (γιατί και η Μελίνα μέσα της γνώριζε πολύ καλά την αξία του) και τις αξίες αυτές πρέπει να διαφυλάττουμε και να υπηρετούμε!

    ReplyDelete
  13. δεν μπορεί βρε ανώνυμε, όλο και κάτι κακό θα σου έκανε προσωπικά η Μελίνα για να έχεις τέτοιο μένος, τέλος πάντων η ουσία είναι ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να τελειώσει ποτέ, κάποτε όλα τα κλεμμένα θα πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ιράκ και όλη την Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή πάνω στην οποία στηρίζονται τόσα και τόσα Μουσεία της Δυτικής Ευρώπης, και φτάνει πια με το επιχείρημα ότι εκεί φυλλάσονται καλύτερα, έλεος δηλαδή με τις δικαιολογίες

    ReplyDelete
  14. ...eida ta egkainia sthn tv...opws polloi allwste...8a sta8w se ena shmeio...vlepwntas thn epomenh mera ton aderfo ths melinas na ekfrazei to parapono tou giati den akoustike kata thn teleth tipota apo thn melina...estw mia hxografhsh...toses exoume...eimaste axaristos san laos...ayto den 8a allaksei pote...panta 8a yparxoun kapoioi pou 8a kapileyontai tis prospa8eies kai ton idrwta merikwn ligwn...kai den milaw mono gia thn melina alla kai gia osous eixan sto peras to xronou anameiksh se olo ayto... eimai sigouros oti to mouseio 8a agaph8ei apo olous mas...kai elpizw kapoia mera na epistrepsoun ta marmara ekei pou anhkoun...sta aderfia tous...

    kalimera
    h.u.g.Z.z & k.i.s.s.e.s :)

    ReplyDelete
  15. αν ο city ανήκει όπως θυμάμαι στους Αγγελόπουλους, τότε μαζί με τον ελέυθερο Ρύπο κλείνουνε. Άσχετο αλλά καίριο!!!

    Δεν ΜΕ άρεσε το μουσείο εξωτερικώς. Εσωτερικώς είδα ότι ήταν καλό.

    :)

    ReplyDelete
  16. Το μουσείο εκ των έσω, όπως το είδα στην τηλεόραση φαίνεται εξαιρετικό. Για την εξωτερική του εικόνα έχω εκφραστεί παλιότερα. Όσο για τη Μελίνα και για όσα έκανε... είμαστε γνωστοί για τη βραχεία μνήμη μας, ως λαός.

    Σκέψου μόνο πόσο διαφορετική θα ήταν η βραδυά των εγκαινίων αν ήταν η Μελίνα εκεί, ε; Ενώ τώρα έβλεπες συνέχεια σε κάθε πλάνο το Βαΐτση Αποστολάτο! Έλεος δηλαδή, ποιοι μας εκπροσωπούν πια....

    Καλημερούδια :))

    ReplyDelete
  17. τσατιστηκε η Γιαννα τα κλεισε ολα
    παει ο City.

    ReplyDelete
  18. Να σου πω πως δεν συμπάθησα ποτέ την Μερκούρη. Δεν την αντιπαθούσα κιόλας.Απλώς μου φαίνεται κάπως υπερεκτιμημένη σαν προσωπικότητα χωρίς να ισχυρίζομαι πως είναι κι ασήμαντη.
    Απο την άλλη αναγνωρίζω πως ασχολήθηκε με τα Μάρμαρα περισσότερο απο οποιονδήποτε άλλο.
    Άσχετο αλλά πέρασα και απο την Τρύπη!!Αν θυμάμαι καλά έχεις καταγωγή απο τον Ταύγετο!!
    Καλό καλοκαίρι!!

    ReplyDelete
  19. Δεν θέλω να αναφερθώ στο πόσο εκτιμώ τη Μελίνα, το έχω κάνει άλλωστε στο blog μου. Πιστεύω όμως ότι για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ήξερε, όπως πολλοί από εμάς, πως δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Όπως για παράδειγμα δεν θα επιστρέψουν ποτέ τα αντικείμενα της αιγυπτιακής συλλογής (που αποτελεί την έβδομη πλουσιότερη συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο) του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Αίγυπτο.
    Ωστόσο το Νέο Μουσείο ήταν δικό της όραμα και όλος ο κόσμος οφείλει να της το αναγνωρίσει!

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?