5.2.09

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ

Ξέρω χάθηκα πάλι, αλλά φόρτωσα ξανά το πρόγραμμά μου. Και το φόρτωσα μετακομίζοντας ή για να το πω καλύτερα φέρνοντας τούμπα για άλλη μια φορά το σπίτι, αλλά σίγουρα αυτό το ξέρετε αν διαβάζετε το έτερον ήμισυ.

Κυριακή μεσημέρι με φίλους, νέους και παλιούς, με το σπίτι να μυρίζει αχνιστό φαγητό, ευγενική χορηγία του παιδιού μου, και με μία διάθεση να αράξω.

Έλα όμως που είχα κανονίσει να πάω θέατρο εκείνη την μέρα. Έλα που βαριόμουνα και δεν ήθελα να φύγω. Έλα που φεύγοντας άφηνα το έτερον ήμισυ εκτεθειμένο σε κακόβουλα και κακεντρεχή σχόλια.

Με κρύα καρδιά χαιρέτησα την ομήγυρη, πήγα και πήρα τις φίλες και την κάναμε για θέατρο. Θα πηγαίναμε να δούμε στην Αθηναΐδα τον Καιρό των Χρυσανθέμων, του Μάνου Ελευθερίου με τον Τάκη Χρυσικάκο και την Νικολέτα Βλαβιανού σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και σκηνικά Ντίνου Πετράτου.

Τον Χρυσικάκο σαν ηθοποιό τον πάω. Μ' αρέσει πολύ. Τον είχα δει σε παλαιότερες παραστάσεις στο Εθνικό και τον ξεχώριζα για την στόφα του. Βέβαια πέρυσι για να πω την αμαρτία μου δεν ήταν και ότι καλύτερο είχα δει.

Οι φίλοι στο σπίτι μόλις άκουσαν που πάω και τι πάω να δω με ψιλοξεφώνισαν. Βλέπετε το βιβλίο, τους είχε φανεί άκρως βαρετό και κουραστικό με όλες τις λεπτομέρειες του συγγραφέα.
Μόλις μπήκαμε στο θέατρο και κάθισα στα αναπαυτικά καθίσματά του για να μην πω χώθηκα, μια υπνηλία, ένας στούφος μου ήρθε. Γυρνάω και λέω στην διπλανή φίλη, αν με πάρει ο ύπνος και ροχαλίζω ξύπνα με. Η απάντηση της φίλης... μην ανησυχείς θα σε κλοτσήσω.

Με αυτή την διάθεση, όχι και την καταλληλότερη πήγα θέατρο. Χτυπάει πρώτο κουδούνι, δεύτερο κουδούνι, τρίτο κουδούνι, σβήνουν τα φώτα και ξεκινάει η παράσταση.

Και ξαφνικά εγώ που το μόνο που ήθελα εκείνη την Κυριακή ήταν να αράξω με τους φίλους και να χουζουρέψω, βρέθηκα στην Σύρο του 1896 μαζί με την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου στο σπίτι της οικογενείας Πινά. Βρέθηκα να να χάνομαι με τις μουσικές που επιμελήθηκε ο Νίκος Βίττης, να γίνομαι ένα με τον θίασο και να κρατάω ένα μπουκέτο χρυσάνθεμα για να τα προσφέρω στην κυρία Πινά.

Ένας Χρυσικάκος που για άλλη μια φορά με ταξίδεψε στα μαγικά μονοπάτια του θεάτρου. Καλύτερος από κάθε άλλη φορά. Είναι να το έχεις τελικά και ο Χρυσικάκος το έχει.

Μια παράσταση που αξίζει να δείτε παίδες και όχι μόνο μία φορά. Και επειδή είμαι καλό παιδί και σας σκέφτομαι, σας έχω εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για την παράσταση. Στείλε mail ή αφήστε εδώ μήνυμα!!!

15 comments:

  1. Δεν θα έλεγα όχι αλλά κόβει λίιιιγο μακριά!

    Ελπίζω να ελαφρύνει λιγάκι το πρόγραμμα σου!

    Καλό βράδυ Παύλο!

    ReplyDelete
  2. Με 'γεια την ανακαίνιση(το διάβασα στο ήμισυ σου)..Όσο για το έργο,δυστυχώς από Τετάρτη θα έχω φορτωμένο πρόγραμμα;-).Καλό βράδι να έχεις.

    ReplyDelete
  3. ωραία είναι τα πάνω κάτω πέρα δώθε κάθε τόσο στο σπίτι!
    και το θέατρο μου λείπει πάρα πολύ..
    Καλό ΣΚ Παύλε :)

    ReplyDelete
  4. Σου έστειλα mail για πρόσκληση!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. να χαρίσεις καμία πρόσκληση στον γκρινιάρη φίλο σου! χαχα! καλησπέρεςςςςςς!

    ReplyDelete
  6. τελικά μάλλον πρέπει να το δω κι εγώ για να αναθεωρήσω τη γνώμη μου για μερικά πράγματα...

    ReplyDelete
  7. Καλημερα :) Πειραζει που δεν μου αρεσει ο Χρυσικακος? :p Το παρουσιασες πολυ ομορφα. Στη θεση σου θα καθομουν σπιτι.. :p

    ReplyDelete
  8. Δεν ξέρω για την παράσταση, αλλά το βιβλίο μου άρεσε πολύ, λεπτομέρεια στο φουλ μεν αλλά αν δεν σου πει τη λεπτομέρεια πως θα σε ταξιδέψει...

    ReplyDelete
  9. Είδομεν. Γενικά τις παραστάσεις και γενικά τις ταινίες που προσπαθούν να γυρίσουν πίσω την εποχή τις φοβάμαι. Αλλά μπορεί να είναι και αριστούργημα όπως λες. Είδομεν!

    Καλησπέρα

    ReplyDelete
  10. καλό ΣΚ Πάυλο........... καλή ξεκούραση και καλή δύναμη!!!!!!!!!

    φιλιά !!

    ReplyDelete
  11. κι εμένα μου άρεσε πολύ το βιβλίο, και μ' αρέσει και ο Χρυσικάκος. Και το έχω στο πρόγραμμα το θέατρο!
    :)

    Ωραία η ανακαίνιση :)

    Φιλιά, καλό υπόλοιπο ΣΚ!

    ReplyDelete
  12. Δεν είμαι και ο μεγαλύτερος γνώστης του χώρου του θεάτρου.
    Πάντως ο Χρυσικάκος φαίνεται σοβαρός και κρατά χαμηλούς τόνους.
    Σίγουρα είναι κλάσεις ανώτερος από άλλους ατάλαντους που προβάλλονται στις μέρες μας.

    ReplyDelete
  13. Το καλό θέατρο σε αναζωογονεί πάντα... εξάλλου είναι η κορυφαία έκφραση της τέχνης.. αφού τις περιέχει όλες και έχει την ιδιαιτερότητα της μοναδικότητας της κάθε παράστασεις! Ο Χρυσικάκος κεφάλαιο της υποκριτικης!

    ReplyDelete
  14. ΕΙΔΑ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ"...ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΩ...ΕΝΑΣ ΟΙΘΟΠΟΙΟΣ...ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΙΜΕΝΑ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ...ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΔΥΝΑΜΙΚΗ,ΕΚΦΡΑΣΗ,ΚΙΝΗΣΗ...ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ Κ.ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ.Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΘΟΠΟΙΟΥ.ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ.ΑΠΛΑ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΙΣΑ, ΕΚΛΑΨΑ,ΤΑΞΙΔΕΨΑ...ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗΚΑ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙΝΙ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑ ΛΙΓΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ..ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΣ..ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ...ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ.

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?