31.7.07

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ (ΚΕΦΤΕΔΕΣ)

Έχετε νεύρα?
Έχετε άγχος?
Τίποτα δεν πάει όπως θα θέλατε?
Το αφεντικό σας έχωσε καλοκαιριάτικα να δουλεύετε για να φύγει αυτός με την/τον γκόμενα/γκόμενο?
Τσακωθήκατε με τον/την καλό σας/καλή σας?
Τέλειωσε το επίδομα αδείας πριν καν πάτε διακοπές?

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!!!

Κάντε ένα μπάνιο, ντυθείτε, στολιστείτε, όπως μόνο εσείς ξέρετε να κάνετε, και βγείτε για ψώνια.
Όχι αγαπημένα μου στην Ερμού. Ξεχάστε τα αυτά.
Βουρ για τον χασάπη. Πάρτε 1 κιλό κιμά της προτίμησής σας. Παίξτε τον με τα μάτια και πες τε του, αν είστε νέοι στο σπορ, να είναι καλός ο κιμάς γιατί ποιος ακούει την γκρίνια της καλής σας. Πάντα πιάνει! Κόστος βαριά 9 ευρώ ανάλογα με το είδος του κιμά.
Μετά δίπλα στο μανάβικο. Αν δεν είναι κοντά μην στεναχωριέστε η βόλτα καλό κάνει στην περίπτωσή σας. Λοιπόν ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθος προαιρετικός, κανά δυο κιλά πατάτες αν δεν έχετε (που δεν θα έχετε), πάρτε και ένα κιλό ντομάτες μισές πείτε για σαλάτα και μισές πιο ώριμες για σάλτσα. Τελειώσαμε και από εδώ. Κόστος γύρω στα 5 ευρώ.
Τώρα να πω να γυρίσετε σπίτι, δεν θα το πω. Τα νορμάλ νοικοκυριά δυο μπαχαρικά τα έχουν. Το δικό σας αμφιβάλλω. Γιατί? Μα αν τα είχατε όλα, δεν θα είχατε τα νεύρα της αρκούδας, ούτε και θα ήσασταν εδώ μέσα να διαβάζετε εμένα.
Πάμε λοιπόν ή στο σούπερ ή σε μίνι μάρκετ. Σας προτείνω το πρώτο, στο δεύτερο διπλάσιες σχεδόν τιμές. Θα χρειαστούμε ένα αυγό (αναγκαστικά τετράδα θα πάρετε ή αν είστε τόσο άσχετοι, εξάδα, για να τηγανίσετε και κανένα), κανέλα, δυόσμο (εγώ ας πούμε έχω φρέσκο σε γλαστράκι), εσείς πάρτε ξερό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και το τελευταίο υλικό μας παξιμάδια κριθαρένια Κρήτης. Άντε βαριά βαριά και άλλα 6 ευρώ.
Επιστροφή στο σπίτι.
Αν δεν σας έχουν περάσει όλα τα παραπάνω μετά από αυτή την μικρή βόλτα, τότε ορμίστε στην κουζίνα. Ξέρετε που πέφτει. Εκεί που είναι και το ψυγείο.
Η συνταγή λοιπόν που θα σας πω είναι για έναν κιλό κιμά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια αφού τα πλύνομε Ευχάριστη σκέψη για να μην σας πιάσουν και τα δάκρυα ή τουλάχιστον να είναι δάκρυα χαράς, να είναι το αφεντικό σας. Φανταστείτε ότι κόβετε κάτι άλλο που του ανήκει και το αγαπάει πολύ. Τι είναι αυτό? Αφήστε την φαντασία σας αχαλίνωτη.
Ξεκινάμε με τα παξιμάδια. Θα χρειαστούμε γύρω στα 250γρ. Τα μουλιάζουμε, ούτε αυτό ξέρετε? Φανταστείτε να πλένετε και στο χέρι. Τα βάζετε λοιπόν σε ένα μπολ με νερό για 2-3 λεπτά και μετά τα στραγγίζετε σφίγγοντας τα με τα χέρια να φύγουν τα νερά τους.
Σε μία μικρή λεκανίτσα βάλτε τον κιμά, ένα αυγό, τα κρεμμυδάκια αφού τα έχετε ψιλοκόψει, το μουλιασμένο και στραγγισμένο παξιμάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγο δυόσμο τριμμένο ή αν είναι φρέσκος ψιλοκομμένο και λίγη κανέλα
Και τώρα το καλύτερο. Το ζύμωμα
Ποιόν αντιπαθείτε?
Φανταστείτε τον στην λεκάνη σας μέσα. Αλλάξτε του τα φώτα. Βγάλτε τα απωθημένα σας. Όσα δεν μπορείτε να του πείτε δια ζώσης, ήρθε η ευκαιρία. Κάντε τον μία ομοιόμορφη μάζα. Βασανίστε τον. Και μετά αφού ξεσπάσετε τα νεύρα σας, και το μείγμα μας έγινε λαχταριστό και μυρωδάτο, βάλτε το στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. Ε!!! να ξεκουραστεί λίγο το ταλαίπωρο. Τόσα νεύρα.
Τι? Ώρα για τσιγάρο και τηλέφωνο? Ποιος σας είπε ότι επειδή τελειώσατε με τον κιμά, τέλειωσε η αποστολή σας. Εκτός αν σας φύγαν τα νεύρα. Αλλά για να με διαβάζετε ακόμα, αμφιβάλλω.
Σειρά έχουν οι πατάτες. Τις καθαρίζουμε, όχι με το σφουγγάρι, με το μαχαίρι εννοώ, τις πλένουμε να φύγουν τα χώματα και τις κόβουμε, έτοιμες για τηγάνισμα. Τώρα το πόσες θα κόψετε, εξαρτάται από την όρεξή σας.
Μετά τρίψτε τις ντομάτες τις ώριμες να τις έχουμε έτοιμες.
Τώρα κάντε τσιγάρο, πάρτε και τον κολλητό/ή στο τηλέφωνο και καλέστε τους για φαγητό. Τέτοιο κατόρθωμα μόνο με τους κολλητούς πρέπει να το μοιραστείτε. Κακά τα ψέμματα, μην διαρρεύσει και στην γειτονιά. Και ποτέ με τον καλό σας/καλή σας. Πάντα θα σας το χτυπάνε, άσε που μπορεί να σας ζητήσουν και μουσακά. Καλοκαίρι είναι, μελιτζάνες υπάρχουν, δικαιολογία καμιά!
Αφού ξεκουραστήκατε, βγάλτε τον κιμά κάντε τον μικρές μπαλίτσες, αλευρώστε τον και βουρ για το τηγάνι. Να έχει κάψει το λάδι, πρώτα εντάξει? Το πόσο ξεροτηγανισμένοι, είναι θέμα γούστου. Εμένα επειδή βάζω και σάλτσα μ' αρέσουν τραγανοί.
Όταν τελειώσετε με το τηγάνισμα, βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά, χύστε το λάδι, όχι όμως όλο, αφήστε λίγο γιατί έχει όλη την μυρουδιά του κεφτέ, προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, λίγο αλατάκι, πιπεράκι, μια ιδέα κανέλα, και μια κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Βάλτε το να σιγοβράζει και είναι έτοιμο όταν η σάλτσα μας δέσει (να γίνει πηχτή).
Παράλληλα τηγανίστε και τις πατάτες, κόψτε μια ντοματοσαλάτα. Και καλή σας όρεξη.
Εγώ που τώρα σας τα λέω αυτά, τι πίτες (όχι ακόμα δεν ανοίγω φύλλο), τι ντολμαδάκια, τι παστίτσια, τι μακαρονάδες σε όλες τις παραλλαγές, έχω μαγειρέψει δεν θα σας πω.
Ώσπου ανακάλυψα τα blog. Τέλος η κουζίνα. Τώρα τα νεύρα τα ξεσπάω στο πληκτρολόγιο. Άσε που δεν έχει και πλύσιμο μετά.
Τώρα που θα βγεί, η ιστορία θα δείξει...

Υ.Γ. Περιμένω να με καλέσετε για φαγητό.

3 comments:

  1. αμ πέστο λοιπόν πως ξεσπάς τα νεύρα σου μ' αυτό τον τρόπο, κι έλεγα κι εγώ πως κι είναι τόσο καλοζυμωμένοι...
    λοιπόν θα το δοκιμάσω μετά από πολύ καιρό (καλά προς το τέλος του μήνα το βλέπω) για να δω αν έχει αγχολυτική εφαρμογή όπως υπόσχεσε

    ReplyDelete
  2. Κατ' αρχήν, πες το καλέ μου, ότι κάνεις κεφτέδες από την αρχή, προσπαθούσα να καταλάβω μέχρι την τελευταία λέξη. Κατά δεύτερον, δεν έχεις ακούσει πως ό,τι συναίσθημα έχεις οταν μαγειρεύεις αυτό θα μεταφερθεί στο φαγητό; Τι να υποθέσω, όποτε έχουμε φάει κεφτέδες είναι πλασμένοι με νεύρο; Τρίτον, αν κρίνω από τα άλλα φαγητά, τις περισσότερες φορές με πολύ αγάπη μαγειρεύεις, μπέμπη :-)

    ReplyDelete
  3. το κάλεσμα έρχεται. το post απολαυστικότατο. σχεδόν όσο το μαγείρεμά σου, μπεεεεεε σου λέω μπεεε!

    :-))

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?