6.7.14

Με Κλήδονα ... Με Κάψαλα ... Με Αντιθέσεις ...

23 Ιούνη 1974

11 χρονο παιδί, περιμένω να σκοτεινιάσει, περιμένω τον κλήδονα ... στην στάμνα τ' αμίλητο νερό, τα τιμαλφή, τα στιχάκια, οι ευχές.

24 Ιούνη 1974

Στο Κιόσκι στήνονται φωτιές. Τ' Αη Γιαννιού σήμερα. Θα πηδήξουμε τα κάψαλα. Τρεις φορές. Οι γειτονιές τις Μυτιλήνης έχουν πάρει φωτιά.

Κάπου από ένα σπίτι ακούγεται η Ρωμιοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη. Απαγορευμένο, αλλά άγνοια κινδύνου. Άλλωστε ζύγωνε η πτώση ...
23 Ιούνη 2014
Στην Αθήνα, στον Ιανό και καλεσμένος του Βίκτωρα Πολυδώρου για την παρουσίαση του νέου cd του Θανάση Βασιλά, Αντιθέσεις. Ένα μουσικό πείραμα, ταξίδι πάνω σε αγαπημένες μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και με την ευλογία του συνθέτη.

Το cd (όλο δίσκο μου έρχεται να γράψω, ίσως γιατί τα έργα του Θεοδωράκη τα έχω όλα σε βινύλια της εποχής εκείνης) το προλόγισαν ο αγαπημένος Μιχάλης Νικολούδης κι οι Κώστας Μπαλαχούτης και Πάρης Μήτσου.
Ανάμεσα στις ομιλίες παρεμβαλλόταν videos με εικόνες από την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη ντυμένες με τα μουσικά παντρέματα του Θανάση Βασιλά. Τι έκπληξη όταν η "Νύχτα Μαγικιά" παντρεύτηκε αριστοτεχνικά με την sonata "Moonlight" του Beethoven. Τι ανατριχίλα όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τραγούδησε το "Μοιρολόι της βροχής".

Κάπου εκεί ο Θανάσης Βασιλάς έπιασε το μπουζούκι του και πλαισιωμένος από την ορχήστρα του, άρχισε να καλεί φίλους του τραγουδιστές κι έτσι χωρίς πρόβα να τραγουδήσουν κάτι από Μίκη.
Την αρχή έκαναν δύο νέα παιδιά. Δύο μεγάλοι τραγουδιστές. Ο Χάρης Μακρής κι ο Ζαχαρίας Καρούνης. Τραγούδησαν τραγούδια χαρακτηρισμένα από τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Κι όμως όχι απλά τα σεβάστηκαν, όχι απλά τα έκαναν δικά τους, αλλά τα απογείωσαν με τις υπέροχες φωνές τους. Όσο υπάρχουν τέτοιοι τραγουδιστές υπάρχει κι ελπίδα για το ελληνικό τραγούδι.
Την συνέχεια πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να μας ταξιδέψει με την μελωδική φωνή του 
Και για το φινάλε ο Ηπειρώτης Λάκης Χαλκιάς να τραγουδάει την Ρωμιοσύνη, να την τραγουδάμε μαζί του, να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 
Εκεί έκλεισα τα μάτια, γύρισα 40 χρόνια πίσω, 11χρονο παιδί, να βάζω το χέρι στον κλήδονα και να τραγουδάω, την Ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που πάει να ζήσει ...

υγ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον Βίκτωρα Πολυδώρου που επιμένει το 2014 Ελληνικά αλλά και που μας χάρισε μια μαγική βραδιά κι ένα μικρό έργο τέχνης. Τις Αντιθέσεις του Θανάση Βασιλά.

3 comments:

  1. πολύ όμορφη βραδιά, με εξαιρετικούς καλεσμένους, από αυτές που μένουν...

    ReplyDelete
  2. Δεν ήταν μόνο η άγνοια κινδύνου το '74, ούτε που κοντοζύγωνε η πτώση. Ήταν που τότε ακόμα η Μυτιλήνη ήταν το κόκκινο νησί.
    Κατά τα λοιπά, πάντα τέτοιες ενδιαφέρουσες βραδιές σας εύχομαι...

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?