25.3.12

Αυτό τόχω ξαναζήσει...

25η Μαρτίου 1972. Μυτιλήνη. Η πόλη σημαιοστολισμένη, φοράει τα γιορτινά της. Ο καιρός ανοιξιάτικος, ζεστός. Η ετοιμασία μεγάλη για την παρέλαση και την εθνική εορτή. Επίσημος καλεσμένος ο Στυλιανός Παττακός. Αντιπρόεδρος της τότε κυβερνήσεως της χούντας.

Αστυνομία παντού. Ακόμα και μέσα στο βρατσί μας. Άλλοι με τις στολές τους, άλλοι, οι περισσότεροι με τις κλασικές καπαρντίνες της εποχής, καβουράκι και μαύρο γυαλί ηλίου. Που βρεθήκαν όλοι αυτοί; Λένε ότι τους φέραν με πλοίο της γραμμής, αποκλειστικά ναυλωμένο για αυτούς. Η πόλη αστακός.

Εγώ μαθητής της τρίτης δημοτικού. Ετοιμαζόμαστε για να παρελάσουμε. Να τιμήσουμε τους ήρωες του '21 και τον "ήρωα" της χουντικής "επαναστάσεως". Κόσμος παντού. Τους υποχρέωσαν να κατέβουν, να τιμήσουν. Ντυμένοι κυρίως στα μαύρα, από αντίδραση, από πένθος για την Δημοκρατία. Πρόσωπα σκυθρωπά, βουβά. Δεν υπήρχε η χαρά των άλλων χρόνων.


25η Μαρτίου 2012. 40 χρόνια μετά. Αθήνα, Ελλάδα. Η πόλη, η χώρα, σημαιοστολισμένη, φοράνε τα γιορτινά τους. Ο καιρός ανοιξιάτικος, ζεστός. Η ετοιμασία μεγάλη για την παρέλαση και την εθνική εορτή. Επίσημος καλεσμένος ο "πρόεδρος της δημοκρατίας" Charles Papoulias και ο Λουκάς Παπαδήμος, δοτός πρωθυπουργός της δοτής κυβέρνησης.

Αστυνομία παντού. Ακόμα και μέσα στο βρατσί μας. Λένε για πάνω από 7,000 μόνο στην Αθήνα. Σε όλη την Ελλάδα το ίδιο σκηνικό. Οι πόλεις άδειες βουβές. Οι παρελάσεις γίνονται ερήμην του κόσμου. Έχει βγει στρατιωτική διαταγή ο κόσμος να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του.

Προσπαθώ να φτάσω στο κέντρο. Με σταματάνε. Μου ζητάνε ταυτότητα. Ξέρετε δεν μπορείτε να πάτε παραπάνω. Απαγορεύεται. Γίνεται γιορτή στο Σύνταγμα. Παρέλαση. Είστε ανεπιθύμητος να συμμετάσχετε. Είναι γιορτή για την Επανάσταση του '21.

Την Χούντα την έχω ξαναζήσει. Τότε έπεσε. Ο κόσμος την έριξε. Τώρα; Με πονάει η καρδιά μου. Δεν μπορώ άλλο.... Αυτό τόχω ξαναζήσει...

υγ Για το Λογοτεχνικό Σάββατο

11 comments:

  1. ...και απ'ότι φαίνεται, θα το ζούμε συχνά στο εξής.

    ReplyDelete
  2. έλεος...και πολύ καλά σου έκαναν...δεν βαζεις μυαλό έλληνα μου....τι θες εσυ μαζί με τους έντιμους πολιτικους να γιορτάσεις ...εσυ ο αμαρτωλός της....ασκληπιού...ορ'ίστε μας...

    ευτυχώς τα όργανα της ταξεως έκαναν υπέροχα την δουλειά τους...μπράβο τους....

    δεν πάμε καλάαααα...δεν πάμεεεε

    ReplyDelete
  3. Εγώ ένα κόσμο ανέκφραστο είδα που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα πιεί το φραπόγαλο στην παραλία.


    Τώρα με δικά του έξοδα με την σύνταξη της γιαγιάς δεν έχει σημασία πάντως βάλανε τα καλά τους και πήγαν για παρέλαση και καφέ!

    Ας ελπίσουμε ότι θ'αντισταθούν με την ψήφο τους αν τελικά γίνουν εκλογές!

    Και του χρόνου να'μαστε καλά και μη χειρότερα!

    Με φιλιά θαλασσινά!

    ReplyDelete
  4. Εδώ Ηράκλειο δεν έγινε παρελαση...για να μην λέει....ριξουν δακρυγόνα και τραυματίσουν παιδια΄...
    δεν λένε ότι τους πήγε.... ΝΑ!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. η ιστορία επαναλαμβάνεται οικτρά ...
    ξέρεις κάτι επρεπει κανεις Έλληνας να μη πάει , με τέτοια μετρα έπρεπε να βάλουμε μαύρες σημαίες στα μπαλκόνια μας έτσι να πάρουν ένα μήνυμα
    ωραιο κείμενο

    ReplyDelete
  6. νιώσαμε ντροπή χθες που κατεβήκαμε στο κέντρο και δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε στη πόλη μας...
    νιώσαμε ντροπή σήμερα βλέποντας τα χάλια πολιτείας και αστυνομίας...
    και κυρίως νιώσαμε οργή ακούγοντας τα ανδρείκελα να πιάνουν στο στόμα τους αυτούς που πολέμησαν για να στέκονται σήμερα αυτοί στην εξέδρα της ντροπής...

    ReplyDelete
  7. Απαγόρευση κυκλοφορίας!!έκοψαν όλα τα νεράντζια από την πλατεία (χώρο παρέλασης),εγώ κάτι περίμενα να γίνει από το κρυφό σχολειό μα δεν...
    αγάντα, ξανά κουπί

    ReplyDelete
  8. Πολύ καλό για να ξέρω τι γίνεται εκεί. Εδώ δεν φαινόσαστε πουθενά, δεν υπάρχει Ελλάδα...και πονάω δεν ξέρεις πόσο όταν σε διάβαζα.

    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  9. τελικά αυτό το Λογοτεχνικό Σάββατο...βγάζει Αστερια!!!
    πολύ μου άρεσε...έτσι όπως τα έγραψες...το τότε με το σήμερα...

    ReplyDelete
  10. Καμιά, μα καμιά ελπίδα δεν υπάρχει όσο θα πιστεύουμε τους ίδιους παντα κι αυτά που υπόσχονται.

    ReplyDelete
  11. Deja vu... ξαναειδωμένη η χούντα. Κι έπειτα ο λαός στους δρόμους...

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?