15.6.10

ΜΑΝΟΣ ...

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος. Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ' απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα 'μουν ποιητής...»...
Η ζωή μου δεν ήταν η ζωή ενός μουσικού. Ήτανε περισσότερο η ζωή ενός επικίνδυνου και ανήσυχου νέου, που η Μουσική κατάφερε κάπως να τον ηρεμήσει και να τον κάνει «κατ΄ επιφάνεια νόμιμον».
Ό,τι έχω ιερό. Να περιφρονώ τις συνήθειες των πολλών, τη λογική του κράτους και την ‹ηθική› των συγγενών μου. Να αγαπώ με πάθος τους κυνηγημένους, τους ανορθόδοξους και τους αναθεωρητές.
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Πάντα μ' απασχολούσε το γνωστό εμβατήριο όσες φορές τ' άκουγα. Έλεγα μέσα μου, τι άραγες εννοεί; (...) Σκέφτηκα, σαν κάτι να φωτίστηκε μέσα μου, εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί.
Δεν μ' αρέσει να παριστάνω τον πολύ Έλληνα. Θέλω να είμαι όσο είμαι. Καιρός είναι η έννοια Έλληνας να δώσει τη θέση της στην έννοια άνθρωπος. Και τότες πιστεύω πως θα συνδεθούμε με μια πιο βαθιά παράδοση που, κατά σύμπτωση, είναι κι αυτή γνησίως ελληνική.
Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου του 1994, ο Μάνος Χατζιδάκις «άρχισε το ταξίδι του προς τα άστρα».

υγ1 Το σημερινό post αποτελείται από διάφορα αποσπάσματα από το επίσημο site του Μάνου Χατζιδάκι.
υγ2 Ένα μικρό αφιέρωμα από την Μαρία και το radiobubble, σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Και που είστε θα είμαι και εγώ εκεί!!!

10 comments:

  1. το εργο του και μονο ειναι ιστορια καθως και ταση στο ρευμα της ελληνικης μουσικης. να μην πω για την ορχηστρα των χρωματων...
    τα σεβη μου

    ReplyDelete
  2. Πόσο άπειρα λατρεύω την αισιόδοξη θλίψη της μελωδίας του Μ.Χ. Αν και για την γενιά του θεωρούταν ελιτιστής νομίζω πως η ιστορία τον δικαιώσε. Το μόνο ίσως που με ενοχλεί είναι η Αλίκη.

    ReplyDelete
  3. Oti kalytero exei epideiksei i Ellada, ki enas apo tous logous pou prepei na eimaste perifanoi se ayto ton topo pou synexeia mas pligwnei! Zei gia panta!

    ReplyDelete
  4. Ευτυχώς που υπήρξε κι ένας Χατζιδάκις σε αυτόν τον τόπο που τρώει τα παιδιά του.

    Καλή εκπομπή σήμερα (με βολεύει και η ώρα :)

    ReplyDelete
  5. Τα λόγια του και η μουσική του, φάρος μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας και του εύκολου.

    ReplyDelete
  6. MΜμμ, σου καλάρεσε βλέπω!!!
    χα χα χα καλή εκπομπή!!!

    ReplyDelete
  7. Βαριά η κληρονομιά που μας άφησε.
    Αν θυμάμαι καλά είχε πετάξει το αγαλματάκι των οσκαρ στα σκουπίδια.

    ReplyDelete
  8. πολύ ωραίο αφιέρωμα! Οδηγός για τους νεότερους!
    φιλιά

    ReplyDelete
  9. από τις λίγες περιπτώσεις που ένας μεγάλος καλλιτέχνης είναι και μεγάλος άνθρωπος (οκ, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά έτσι φαίνεται από αυτά που έχω διαβάσει για αυτόν).
    :-)

    ReplyDelete
  10. μπορεί το αφιέρωμα να μην το κάναμε λόγω ανωτέρας βίας, αλλά τον Χατζιδάκι τον θυμηθήκαμε πολύ φέτος :-) Φιλιά!

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?