23.4.10

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ...

Σήμερα, Παρασκευή, 23 Απριλίου του 2010, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα. Το ρόλο του δασκάλου αυτή την φορά θα έχουν οι Παραολυμπιονίκες, που θα βρεθούν κοντά στα παιδιά και μαζί τους θα "παίξουν" και θα "αθληθούν" στα παραολυμπιακά αθλήματα.
Πρόκειται για την "Παραολυμπιακή Ημέρα στα Σχολεία" που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο, στα πλαίσια των σχολικών αθλητικών εκδηλώσεων και στις εγκαταστάσεις του σχολείου στη διάρκεια των διδακτικών ωρών.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση υγειών αξιών και αμερόληπτων στάσεων μέσα από τον αθλητισμό, τον ισχυρότερο καταλύτη της σύγχρονης κοινωνίας, ο οποίος ενθαρρύνει τα μέλη της σ' έναν ενεργό τρόπο ζωής.
Οι 400 περίπου μαθητές του σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν βιωματικά και να πάρουν τη θέση ατόμων με κινητικά προβλήματα σε αθλήματα όπως Boccia, Volley, Goalball, Στίβο, Ταξινόμηση, Μπάσκετ κλπ.

Ακόμη στους διάφορους σταθμούς της κυκλικής προπόνησης, που βασίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα συζητήσουν με την ψυχολόγο, θα ακούσουν την προσωπική ιστορία των Παραολυμπιονικών και θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους.
Η εμπειρία της συνάντησης με αθλητές υψηλού επιπέδου με αναπηρία είναι:
- αφετηρία για την προώθηση του σεβασμού και της αποδοχής,
- βίωμα της διαφορετικότητας αλλά και των ίσων δικαιωμάτων,
- μάθημα ψυχικού σθένους για τα παιδιά, τους μεγάλους, την κοινωνία ολόκληρη.
Πρόκειται για μια σύγχρονη πρόταση, που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στους συμμαθητές τους με αναπηρία, αλλά και στους καθηγητές πρακτικές ιδέες για την ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Ακόμη την εκδήλωση σε μορφή ειδικού σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής του νόμου, ύστερα από σχετική άδεια του Περιφερειακού Διευθυντή, ώστε να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την διευκόλυνση και συμμετοχή των μαθητών με κινητικά προβλήματα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Η πραγματοποίηση της Παραολυμπιακής Ημέρας θα γίνει με συμμετοχή :
Των 5 ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ :
Καπελάκη Γεωργίου - χρυσό,
Ταξιλδάρη Αλέξανδρου - ασημένιο,
Δήμογλου Αλεξάνδρας - ασημένιο,
Τσαγγάρη Βασίλη και
Κωστάρη Αναστασίου - υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων παραολυμπιακής επιτροπής,
την συνεργασία του Εργαστηρίου Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης) με την υπεύθυνη αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ευαγγελινού,
την συνεργασία του Τμήματος ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ειδικότητα Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής),
με την υπεύθυνη επίκουρη καθηγήτρια κ.Σοφία Μπάτζιου,
την συμμετοχή φοιτητών και από τα δύο τμήματα πανεπιστημίων,
την παρουσία των αθλητών του αθλητικού συλλόγου "Ηρόδικος",
την συμμετοχή της ψυχολόγου κ.Λ.Λιούρτα.

2 comments:

  1. Πολύ καλή κίνηση και μπράβο!
    Οι αξίες που θαπεράσουν στα παιδιά θα είναι μοναδικές..

    ReplyDelete
  2. πολύ καλή πρωτοβουλία. μπράβο!

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?