2.5.08

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ξέρω ότι και να πείτε έχετε απόλυτο δίκιο!!!
Μαύρη πέτρα έριξα πίσω μου. Βλέπετε είχα απόλυτη ανάγκη αποτοξίνωσης, όχι από εσάς αλλά από τα ιντερνετικά. Πάντα πίστευα ότι η ζωή είναι εκεί έξω και μας περιμένει.
Άλλωστε όσο πιάνουν οι ζέστες τόσο εγώ θα αραιώνω, χιχιχι!!!
Εκκρεμούν και κάτι ταξιδάκια ακόμα και να σκεφτείς ότι δεν μπήκε και το καλοκαίρι.
Είχα και μια κατάθεση που έπρεπε να δώσω, για να λάμψει η αλήθεια. Βέβαια αρκετοί προσπάθησαν να την σαμποτάρουν. Να ξέρουν όμως ότι υπάρχει μαγνητοφωνημένα ντοκουμέντα, όπως και πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο παραδόθηκε στον δικηγόρο του αγαπημένου προβατούκου.



Βέβαια είναι και Παρασκευή σήμερα, η μέρα η δικιά σας. Σας είχα πει λοιπόν ότι σας έχω μια έκπληξη. Σήμερα δεν φιλοξενώ κάποιον blogger, αλλά μια πολύ καλή μου φίλη, η οποία και μου έδωσε ένα κείμενό της. Είναι η Αντωνία Πέτα, γνωστή συγγραφέας και αστρολόγος. Μην περιμένετε εδώ να διαβάσετε το ζώδιό σας αλλά ... ένα κείμενο πάνω σε μια συζήτηση που είχαμε ένα βράδυ


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ


Η φαντασία είναι πιο σπουδαία
από τη γνώση
Albert Einstein (On Science)


"...Στην αρχή του κόσμου η Ευρυνώμη, η Θεά όλων των πραγμάτων, αναδύθηκε από το χάος, αλλά δεν βρήκε τίποτα σταθερό για να μπορέσει να ξεκουράσει τα πόδια της και γι' αυτό διαχώρισε τη θάλασσα από τον ουρανό..." είναι η αρχή του μύθου της δημιουργίας του κόσμου στην Ελληνική Μυθολογία.

Μα αλήθεια τι είναι μύθος;
Μύθος είναι η φαντασία, το όνειρο που χρησιμοποιεί το λόγο, τις λέξεις, τους γνωστούς συνειδησιακούς συνειρμούς για να εκφραστεί. Είναι η διαφυγή από την κοινωνική καταπίεση που σταυρώνει και που χρησιμοποιεί κάποιου είδους ολοκλήρωση ώστε η περιορισμένη φιλοσοφία που υπάρχει να γίνει ένα φιλοσοφικό γεφύρωμα ανάμεσα σ' όλους τους ανθρώπους.

Οι έννοιες είναι απλές και καθημερινές. Τα πρόσωπα δεν είναι διαφορετικά απ' αυτά που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, αλλά η πλοκή ξεφεύγει από την περιορισμένη καθημερινή πραγματικότητα και έτσι οι ήρωες φαίνονται πιο εξελιγμένες ψυχές που μπορούν να ξεπερνούν την πολλή συνάφεια του κόσμου.

Οι ήρωες των μύθων σύμβολα των ανθρώπινων καταστάσεων δείχνουν πώς ο άνθρωπος σκεφτόταν και αισθάνοταν χιλιάδες χρόνια πριν. Οδηγούν σε μια εποχή, που ο κόσμος ήταν νεαρός και οι άνθρωποι είχαν απόλυτη σύνδεση με τη γη, τη φύση και με τον ουρανό. Όταν οι μύθοι δημιουργήθηκαν υπήρχε πολύ μικρός διαχωρισμός ανάμεσα στο πραγματικό και στο ονειρικό.
Η φαντασία αυτού που ζούσε μέσα στο δάσος δημιουργούσε τις νύμφες που χόρευαν δίπλα στις πηγές. Η φαντασία αυτού που ζούσε στο βουνό έβλεπε τα ζώα που ζούσε καθημερινά να παίρνουν θέση στο ουράνιο στερέωμα. Έτσι απλά χώρισε τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και τους έδωσε θεότητες που τα διαφέντευαν και ονειρικές μορφές που επικοινωνούσαν με τους ανθρώπους. Έτσι απλά έφτιαξε τα δώδεκα ζώδια στον ουρανό και καθόρισε πώς οι μήνες εναλλάσσονται και ποια μαγική εικόνα κρύβουν. Έδωσε σύμβολα που μπορούν να περνάνε αναλλοίωτα στους αιώνες με απλές αλλά γεμάτα σοφία γραμμές. Είναι τα ίδια σύμβολα που χρησιμοποιεί και η αστρολογία για να εκφράσει την ποιότητα της ενέργειας που δίνει ο κάθε πλανήτης.

Ο σταυρός, ο κύκλος, η τελεία και η ημισέληνος φτάνουν για να εκφράσουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζεται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης, και που ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος απ' αυτά είναι καμωμένος. Ο σταυρός η γη, η ημισέληνος το νερό, ο κύκλος ο αέρας και η τελεία η φωτιά. Ανάλογα με τη θέση τους δείχνουν στα σύμβολα των πλανητών αν η ύλη κυριαρχεί ή το συναίσθημα. Αν η επικοινωνία έχει την πρωτοβουλία της ολοκλήρωσης ή η γνώση.

Και τα ζώδια, συμπλέγματα πιο πολύπλοκα, από τα ίδια σύμβολα είναι σχεδιασμένα. Το σημείο, η τελεία μέσα στον κύκλο, ο ίδιος ο άνθρωπος θα δημιουργήσει κύκλους μέσα στους κύκλους, ζωδιακά ιδεογράμματα για να εξελιχθεί και ν' ανακαλύψει ότι ο ίδιος είναι ο πρωταγωνιστής των μύθων.




update : Καλεσμένος της επόμενης Παρασκευής ο αγαπημένος Ethan.
Α, και μην ξεχνάτε εκδίδομαι και από εδώ!!!!

21 comments:

  1. πολύ καλό μήνα!
    ολόκληρη επιστήμη η αστρολογία. πρέπει να ασχοληθεί κάποιος πολύ για να κατανοήσει.

    ReplyDelete
  2. Πολύ σ' ευχαριστούμε Παύλο και για το κείμενο, απ' το οποίο εγώ κρατάω κυρίως τους μύθους, αλλά και για το (πολυαγαπημένο) τραγούδι.
    Άντε, μας έλειψες!

    ΥΓ: Γιατί μιλώ εξ ονόματος όλων, δεν ξέρω..

    ReplyDelete
  3. Ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο μύθος έφερε τον άνθρωπο πιο κοντά σε αυτά που θεωρούσε αδιανόητα. Εξοικειώθηκε με τη ζωή.
    Καλό μήνα Παύλο!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. E....ναι....ε......τι.....ε.....πως,που,ποτε?

    *Κατι φιλικο που να πλησιαζει σε Ελενη εχουμε?*

    ReplyDelete
  6. Καλό μήνα! Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο! Σε ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  7. ...καλό μήνα καλέ μου!! τελικά η αστρολογία δεν είναι παιχνιδάκι ε???

    φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. .kalimera kai kalo s/k pavlako.
    hugZz & kisses

    ReplyDelete
  9. η φαντασία δημιούργησε τους μύθους, την επιστήμη, τα ζώδια κι ώθησε την ανθρωπότητα αρκετά βήματα μπροστά, μακάρι να μην χαθεί αλλά να εξελιχτεί με τον καιρό για το καλό μόνο

    ReplyDelete
  10. Καλό μήνα Παύλο μου!
    Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και πολύ αγαπημένο το τραγούδι.

    Πώς καταφέρνεις και τα ταιριάζεις όλα!

    ReplyDelete
  11. δυστυχώς δεν πιστεύω ότι ο κρόνος, ο πλούτωνας και λοιπά αστεροειδή καθορίζουν τη ζωή μου (αν και θα ήταν εξαιρετικά βολικό γιατί θα ήξερα ποιον να καταραστώ για τις αναποδιές μου), αλλά όπως και να έχει παντού υπάρχει ένας μύθος..

    ReplyDelete
  12. Μύθος είναι η ανάγκη για επιστροφή σε κάτι που μας ξεπερνάει. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά και καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο ... και... και... και...

    ReplyDelete
  13. Τα βασικα χαρακτηριστικά των ζωδίων ισχύουν.

    ReplyDelete
  14. καλά όλοι λεν ότι δεν πιστεύουν στα ζώδια και όλο και καμιά ματιά ρίχνουν!
    Καλή εβδομάδα Παύλο!

    ReplyDelete
  15. Εγώ πάντως, και στα ζώδια πιστεύω, και στο μάτι και στα ταρώ.... Πειράζει? (Την επόμεην φορά παρακαλώ να έχεις προβλέψεις για τους Αιγόκερους που όλο λένε πως φέτος είναι η χρονιά μας και εμένα προς το παρόν κοντεύει να μου πέρσει ο ουρανός στο κεφάλι...)

    ReplyDelete
  16. Αγαπητέ μου Παύλε, αρχικά καλή σου εβδομάδα ...έρχεται το καλοκαιράκι και είναι φυσικό να τρέχουμε έξω στην πραγματική ζωή ...αν και δεν θέλω να αδικώ αυτές τις φιλίες που έχουμε εδώ ...είναι πραγματικές κι αυτές.

    Πολλά φιλιά και ζωή χωρίς φαντασία και μύθους δεν έχει άρωμα, χρώμα, ενδιαφέρον.

    ReplyDelete
  17. Καλό μήναααααααα!
    Ταυτίστηκα γιατί κι εγώ είμαι μύθος.. :Ρ

    ReplyDelete
  18. Καλό μήνα Παύλο μου.. :)

    ReplyDelete
  19. μία Ζυγίνα με ωροσκόπο Ζυγό.. σου εύχεται καλή και γελαστή εβδομάδα!!!
    φιλάκια καλέ μου!

    ReplyDelete
  20. Αντωνίααααα! Κοίτα τι έχασα τόσο καιρό που έλειπα! Τελικά, υπάρχει αξία σε όλο αυτό το "παραμύθι" που ως πριν δεν εννοούσα να πιστέψω...

    Α! Και Χριστός Ανέστη που δεν είπαμε (μα τόοοσο καθυστερημένος πλέον?)

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?