4.1.08

ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

ΠΡΩΙΝΟ
Μήπως κι εγώ δεν είχα κάποτε νιάτα ζηλευτά, ηρωικά, μυθικά, που θ' άξιζε να χαρακτούν με χρυσά γράμματα - που τέτοια τύχη! Τι αμαρτίες, τι σφάλματα πληρώνω με την τωρινή μου κατάντια! Εσείς που λέτε πως υπάρχουν κτήνη που κλαίνε με αναφιλητά, άρρωστοι που δεν ελπίζουν και νεκροί που βλέπουν εφιάλτες, μιλήστε, αν σας είναι μπορετό, για τον ξεπεσμό μου, για την νάρκη μου. Εγώ, σαν το ζητιάνο μόνο, μ' εκείνα τα ατέλειωτα πατερημά και Παναγία Δέσποινα μπορώ να περιγράψω μόνο την κατάστασή μου. Δεν ξέρω πια να μιλώ!
Κι όμως, σήμερα, νομίζω πως τέλειωσα την αφήγηση της κόλασης μου. Ήταν στ' αλήθεια κόλαση: η πανάρχαια, εκείνη που ο υιός του ανθρώπου άνοιξε τις πύλες της.
Από την ίδια ερημιά, την ίδια νύχτα, στα κουρασμένα μάτια μου προβάλλει πάντα το λαμπρό άστρο, μα οι τρεις μάγοι που κυβερνούν τη ζωή μας: η καρδιά, η ψυχή, το πνεύμα, μένουν αδιάφοροι. Πότε θα πάμε, διασχίζοντας βουνά και ακρογιάλια, να χαιρετίσουμε την εργασία που ανατέλλει, την καινούργια γνώση, την πτώση των τυράννων και των δαιμόνων, το τέλος των προλήψεων, να προσκυνήσουμε - πρώτοι εμείς! - την επί γης γέννηση του Χριστού!
Οι ουράνιοι ύμνοι, τα εμβατήρια των λαών! Σκλάβοι ας μη βλαστημούμε τη Ζωή.

..........

Κείμενο / ποίηση του Arthur Rimbaud, σε μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη, από την παράσταση ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ, σε σκηνοθεσία Θάνου Αναστόπουλου. Μια παράσταση που θα παίζεται μέχρι τις 8 Γενάρη στον Θέατρο Νέου Κόσμου, στο δώμα. Μια παράσταση που παίζουν δύο νέα και πολύ ταλαντούχα παιδιά. Ο Μάνος Καρατζογιάννης και ο Νίκος Πουρσανίδης.
Για το παίξιμο των παιδιών δεν θα γράψω τίποτα. Ο Μάνος βλέπετε πολύ καλός φίλος και ο Νικόλας από το χωριό μου. Δεν θα είμαι λοιπόν αμερόληπτος. Θεωρώ όμως ότι είναι δύο νέοι ηθοποιοί, που στο μέλλον θα μας απασχολήσουν πολύ και σίγουρα θα μιλάμε γι' αυτούς με θαυμασμό. Για την παράσταση, όμως μόνο καλά λόγια έχω. Η ποίηση του Rimbaud, η μετάφραση του Λιοντάκη, η σκηνοθεσία του Αναστόπουλου; Συγκλονιστική παράσταση. Ότι καλύτερο μου επιφύλασσε το φινάλε του 2007. Προλαβαίνετε ακόμα, σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Υ.Γ. Ο Μάνος Καρατζογιάννης, ετοιμάζει μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου, τον Ήχο του όπλου, της Λ. Αναγνωστάκη. Μόλις πάω στις πρόβες θα σας ενημερώσω για τα σχετικά.

Νικόλα, συγγνώμη για την φωτογραφία, ξέρω ότι σε αδικεί, αλλά δεν βρήκα καλύτερη.

Παίδες
Παίδες.mp3
Hosted by eSnips

14 comments:

  1. Το Θέατρο Ν. Κόσμου φημίζεται για τη ποιότητα των παραστάσεών του, όπως και για το γεγονός πως για να βρεις εισιτήρια πρέπει να κλείσεις πολύ πολύ πολύ νωρίτερα!

    ReplyDelete
  2. @ revqueer Εκτός κι αν έχεις τα μέσα!
    ΛΟΛ

    ReplyDelete
  3. ναι είδα, κι εμείς που τα είχαμε τα μέσα προκόψαμε...
    νομίζω ότι πρέπει να ξεμουχλιάσω κάποια στιγμή

    ReplyDelete
  4. χμουφ.. Να την δούμε..

    ReplyDelete
  5. E το παιδι στην 1η φωτο εχει ξεχωριστο καμαρινι?
    Η πορτα κλειδωνει?
    Εαν ναι πειτε μου να κλεισω ενα μπιλιετακι.

    ReplyDelete
  6. Παύλε μπορείς να μάθεις αν θα ανηφορίσουν για Σαλόνικα? Αφού έχεις τα μέσα... ε? ε? ε?

    PS: Στην αρχή μόλις είδα τον τίτλο νόμισα ότι θα αναφερθείς στο σχόλιό μου περί ηλικίας καικατακοκκίνησα. Ουφ! Είμαι κάφρος τελικά

    Καλό Σ/Κ ;-)

    ReplyDelete
  7. Λατρεύω τον Αρθούρο και έχω ανατρέξει πολλές φορές στο "μια εποχή στην κόλαση".. αλλά και στις "εκλάμψεις"
    Μπράβο που ανέβηκε μια τέτοια παράσταση..
    Μπράβο που μας το μετέφερες εδώ.

    ReplyDelete
  8. Καλή χρονιά να έχεις.(με καθυστέρηση απαντώ).
    Μένω στη τετρό αίσθηση που μου άφησε το "Παίδες".

    ReplyDelete
  9. Συγνωμη....για παραλιακη καλα παω???


    *Δεν καταλαβε χριστο απο το ποστ...
    Χομο και κουλτουρα σημειωσατε 2*

    ReplyDelete
  10. Ο πίνακας του Dali εξαιρετικός...
    Όσο για την παράσταση θα πρέπει να τη δω για να μιλήσω.

    ReplyDelete
  11. Χμμμ αργά ενημερώθηκα εγώ...

    Να χαίρεσαι το γιαβρί σου!

    ReplyDelete
  12. ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ

    PS: ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ

    Καλή εβδομάδααα ;-)

    ReplyDelete
  13. Xαχ!
    Μόλις τελείωσα την πρώτη παράγραφο νόμισα ότι λάλησες!

    ReplyDelete
  14. Φαντάζομαι πως οταν οι ηθοποιοί είναι και γνωστοί τότε έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η παράσταση..πάντα σου εύχομαι να απολαμβάνεις τέτοιες στιγμές.

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?