17.10.07

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ BLOGGERS 8th part

update


25. x-oyranoy

Λαζάνια με κιμά

1 κουτί λαζάνια (μεγάλα σε παραλληλόγραμμα για ταψί)
250γρ τριμμένο τυρί αλμυρό (Κεφαλοτύρι Δανίας)
150γρ τριμμένο τυρί Kerrygold
150γρ τριμμένη παρμεζάνα
1 κιλό κιμά
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 πουμαρό
Αλεύρι
Κορν φλαουρ
2 αυγά
Κανέλα
Κρεμμύδι (ξερό)
σκόρδο

Ξεκινάμε να κάνουμε τον κιμά
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι-σκόρδο, και πριν ροδίσει βάζουμε και τον κιμά για να πάρει χρώμα
Προσθέτουμε πουμαρό, 1 ξυλάκι κανέλα (για μυρωδιά) αν θέλουμε για τσαχπινιά ελάχιστο τριμμένο καρότο, αλάτι πιπέρι φυσικά και τον αφήνουμε να γίνει
Προσοχή μην τον κάνετε νερουλό, δεν πάει για σάλτσα...

Συνεχίζουμε σε άλλη κατσαρόλα με την μπεσαμέλ
αδειάζουμε το λίτρο και ανάβουμε το μάτι...
μετά από λίγο (πριν αρχίσει να αχνίζει) προσθέτουμε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι, στην μύτη κορν φλαουρ και ανακατεύουμε μανιωδώς κι όσο το μείγμα ζεσταίνεται και πάει να βράσει το γάλα τόσο αυτό θα πήζει...
Το αφαιρούμε από την φωτιά αφού πήξει ελαφρώς (γιατί μετά θα πήξει από μόνο του πια)
το αφήνουμε 2 λεπτά να σταθεί και προσθέτουμε 2 αυγά, πιπέρι, και το 1/3 από το αλμυρό τυρί (θα αλατιστεί από το τυρί)
Σε ένα ταψί ή πυρέξ
στην βάση βάζουμε λίγη από την μπεσαμέλ μας
1 στρώση από τα λαζάνια (τα οποία δεν θέλουν βράσιμο)
κιμά
Τυριά
μικρή στρώση μπεσαμέλ
και πάλι το ίδιο μέχρι να τελειώσουμε με μπεσαμέλ (ένα παχύ στρώμα) και μονό παρμεζάνα από πάνω για να κάνει λαχταριστή κρούστα

Άντε καλή όρεξη

22. Μarvin the Martian

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΡΥ ΜΕ ΡΥΖΙ

Απλή η συνταγή, με βασικό συστατικό το μείγμα κάρυ, το οποίο εδώ υπάρχει έτοιμο στα σουπερμάρκετ, και στην Ελλάδα φαντάζομαι, δεν ξέρω γιατί όταν ζούσα κάτω δεν ήξερα ούτε να βράσω αβγό, όχι να μαγειρεύω ινδικές σπεσιαλιτέ!

Παίρνουμε λοιπόν μισό κιλό γαρίδες, μικρές κατά προτίμηση. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (γουοκ κατά προτίμηση, για να βάλουμε και μια κινέζικη πινελιά στο ινδικό!) και τις τσιγαρίζουμε με 2-3 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κουτί ντοματάκια κομματιασμένα και ένα κουτί γάλα καρύδας. Ρίχνουμε κάμποσο κάρυ μιξ, αλάτι και λίγο πελτέ, αν θέλουμε να κοκκινίσει πιο πολύ. Αυτό όλο στην αρχή είναι σαν σούπα ένα πράγμα. Το ανακατεύουμε καλά-καλά και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει και να παίρνει ένα ομοιόμορφο πορτοκαλί χρώμα (συνήθως 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες, που δε θέλουν και πολύ παραπάνω).
Έτοιμο! Φροντίστε να το σερβίρετε όσο είναι ζεστό ακόμα, γιατί άμα κρυώσει γίνεται σαν στόκος ένα πράγμα και θα χρειαστεί επειγόντως ξαναζέσταμα!

Όσον αφόρα το ρύζι τώρα: μπορείτε να βάλετε ότι ρύζι θέλετε, εγώ βάζω Basmati, το οποίο και πρέπει να μαγειρευτεί ως εξής:

Για κάθε κούπα ρύζι που μαγειρεύουμε αναλογούν δυο κούπες νερό. Βράζουμε λοιπόν το νερό και στη συνεχεία προσθέτουμε το ρύζι. Μόλις πάρει μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, ανακατεύουμε μια φορά, καπακώνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει ΧΩΡΙΣ να το ανακατέψουμε ξανά. Το κοιτάμε που και που προσεκτικά και μόλις διαπιστώσουμε ότι ήπιε όλο το νερό του το κατεβάζουμε, έτοιμο και σπυρωτό!

Ευχαριστώ για την προσοχή!

Βεφα


23. Neverlandean

Παυλίτο, βρήκες άτομο να ρωτήσεις κι εσύ. Δε με ρώταγες καλύτερα πώς να φτιάξεις καινούριο template στο blogger. Εντάξει δε λέω μαγειρεύω καμιά φορά αλλά ποτέ με συνταγή, απλά δοκιμάζοντας και κάνοντας. Σε πειράζει πολύ να κλέψω και να σου στείλω μια συνταγή που δεν ξέρω να την κάνω αλλά ξέρω να την καταβροχθίζω συχνά πυκνά; Αν θες, θέτω τον εαυτό μου εκτός ανταγωνισμού για χάρη του fair play (μα πόσο high quality άτομο είμαι στην τελική; :PPPP)

Brownies

Συστατικά

6-8 άτομα (για λιγότερα αν είσαι μερακλής looool)
200γρ σοκολάτα κουβερτούρα
200γρ Βιτάμ soft
3 αυγά
400γρ ζάχαρη
1 κουταλιά άρωμα βανίλιας
200γρ ψίχα από καβουρντισμένα φουντούκια
3 κουτ. σούπας μπράντι
180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
+ 250γρ σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα για την επικάλυψη

Οδηγίες

1. Βουτυρώνετε ένα ρηχό μακρόστενο ταψί (ενδεικτικά : 20x10εκ.) και το στρώνετε με λαδόχαρτο.
2. Χωρίζετε τα αυγά και έχετε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους ενώ χτυπάτε με το μίξερ σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια.
3. Λιώνετε τα 200γρ κουβερτούρας και το Βιτάμ και χτυπώντας το μίγμα το ρίχνετε μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μπολ με τους κρόκους.
4. Προσθέτετε τα φουντούκια, το μπράντι, το αλεύρι και ανακατεύετε στο μίξερ.
5. Αφού ανακατέψετε καλά, προσθέτετε και τα ασπράδια και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις με μια κουτάλα.
6. Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά.
7. Στο μεταξύ λιώνετε την σοκολάτα γάλακτος (ή κουβερτούρα) και αφού βγάλετε από το φούρνο, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και περιχύνετε το γλυκό με την λιωμένη σοκολάτα.

Μην το παραψήσετε γιατί θα γίνει κέικ. Να βγαίνει ελάχιστα υγρό το μαχαίρι όταν το βάζεις μέσα στο brownie (την ώρα που ψήνεται that is)Εναλλακτικά, πηγαίνετε στο κοντινότερο Friday's και ζητάτε να σας φέρουν ένα Death By Chocolate aka τριπλό brownie με σιρόπι σοκολάτα και αμύγδαλο. Βγαίνει γύρω στο 7άρι αλλά κι ο φούρνος λιγότερα καίει νομίζεις; :PPP Ιδανικό συνοδευτικό ποτό: πλήρες ωραιότατο άσπρο γάλα (δε το σερβίρουν στα Friday's).


24. xasapi grammata

Μαγείρεψα χθες για να εκτονωθώ από έναν έντονο εκνευρισμό και να καταφέρω επιτέλους να κοιμηθώ. Το φαγητό το άφησα ανέγγιχτο αλλά –παγωμένο- έγινε το μεσημεριανό μου... Μην τρομάξεις με τα συστατικά: Έχω οικολογική συνείδηση και στο φαγητό αφού δεν θέλω να πετώ τίποτα και όλα τα μεταποιώ!

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Recycle πτηνού με ζάχαρο και κόκκινη διάθεση ΑΚΑ (Γλυκό κοτόπουλο με ροδοπέταλα και σταφίδες)

Ανοίγεις το ψυγείο και βρίσκεις ότι απομεινάρια από ψημένο κρέας έχεις (στην περίπτωση μου έτυχε να κοτόπουλο που είχα κάνει στον φούρνο να ζητήσει την δεύτερη ευκαιρία). Ξεκοκαλίζεται (το ίδιο από μόνο του) και ξεπετσιάζετε με προσοχή. Επιλέγουμε τα κομμάτια που έχουν ψαχνό αποφεύγοντας το μπούτι που είναι ιδιαίτερα λιπαρό ακόμα και στην ψημένη μορφή του. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές και το αφήνουμε για λίγη ώρα σε ένα μείγμα από αρκετά αραιωμένο μέλι, με λίγο ξύδι, σάμπαλ (είδος πολτού από γλυκιές ή λιγότερο γλυκιές πιπεριές και πιπέρια). Λίγα λεπτά αργότερα, καθώς ετοιμάζουμε αυτό που θα ακολουθήσει, στραγγίζουμε και αφήνουμε το κρέας σε χαρτοπετσέτα.
Παίρνουμε τα πορτοκάλια που έχουν μαλακώσει αρκετά για να καταναλωθούν από μόνα τους και η φλούδα τους έχει αρχίσει να πανιάζει. Όσα μας επιτρέπει η εξωτερική τους επιφάνεια, τα αποχυμώνουμε. Σε όσα είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα του ζουλήγματος, τα καθαρίζουμε προσεκτικά ώστε να μην μείνουν κουκούτσια ή οι εσωτερικές ίνες και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια αρχίζουμε να τα βράζουμε.

Λίγο πριν αρχίσει το πορτοκάλι να δένει, προσθέτουμε το κοτόπουλο με λίγο φρέσκο Τζίντζερ και -αν υπάρχει φρέσκο- λέμονγκράς και κόλιανδρο. Στο καραμέλωμα της σάλτσας προσθέτουμε παλιά σταφύλια που έχουμε μεταποιήσει από το παρελθόν σε σταφίδες ή γλυκό του κουταλιού και αφήνουμε να βράσει για λίγο.

Για να γαρνίρετε το πιάτο σας παίρνετε τα μαδημένα τριαντάφυλλά (ιδιαίτερα αρωματικά και με ευχάριστη γεύση στο στόμα είναι τα λεγόμενα «βρετανικά» που είναι συνήθως ροζ και αρωματικά. Στην περίπτωση μου είχα διαθέσιμα τα πιό πικρά κόκκινα που βρήκα). Τα κόβεται σε δύο ίσα μέρη τα ροδοπέταλα και σχηματίζεται ημικύκλιο στο πιάτο. Πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη περασμένη σε τρυπητό το ημικύκλιο με τα πέταλα.

Dressing:
Αν συμπληρώσετε με σαλάτα ρόκας, προτείνω να προσθέσετε το ακόλουθο dressing. Είναι πολύ απλό: Γιαουρτάκι πλήρες με μουστάρδα σκόνη και ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αν δεν μπει στο dressing, ως επικάλυψη του. Δίνει πιο όμορφη όψη και επιτρέπει να κάνετε κάποιον όμορφο σχεδιασμό με δύο-τρία φυλλαράκια γλιστρίδας ή βαλεριάνας.

Στο τέλος είστε τόσο ράκος που το θαυμάζετε από μακριά, το μυρίζετε και κοιμάστε!
In Search Of Peter Pan
In Search Of Peter...
Hosted by eSnips

5 comments:

  1. Brownies, brownies!!!! Η ψήφος να δωθεί στον Never πάραυτα!!!

    ReplyDelete
  2. Brownies

    Το σαλάκι μου έχει φτάσει στο πάτωμα και κρέμεται.. λολ..

    ReplyDelete
  3. Πρέπει αδερφέ να βάζεις μία προειδοποίηση: μη διαβάζετε το μπλογκ αυτό νηστικοί.

    ReplyDelete
  4. ρε pavlo, μήπως να τον κάνουμε λίγο διαβλητό τον διαγωνισμό; πολύ μεγάλος ο συναγωνισμός. δεν το βλέπω να κερδίζω. να το δουμε το θεματάκι.

    ReplyDelete
  5. Aυτό το "σαν παστίτσιο με λαζάνια' θα ήθελα να το δοκιμάσω...

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?