6.9.07

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ

Η συνταγή είναι της καλής γιαγιάς μου της Αντιόπης.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά κατά προτίμηση ανάμικτο μοσχάρι και αρνί
4 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλάκια κύμινο (αν έχετε άκοπο ακόμα καλύτερα, το χτυπάτε στο γουδί και το άρωμα θα σας ταξιδέψει)
1/4 κούπας κρασί κόκκινο
1 κούπα μουσκεμένα κριθαρένια παξιμάδια
1 αυγό
250γρ φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα
1 1/2 κούπα τομάτες λιωμένες
2 1/2 κούπες νερό
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι και μια ιδέα κανέλα
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά, τα ζυμώνουμε καλά και τα αφήνουμε για κανένα μισάωρο στο ψυγείο. Να ξεκουραστεί ο κιμάς και να πάρει όλες τις μυρουδιές.
Τον πλάθουμε σε σουτζουκάκια, με μακρόστενο σχήμα (κατάλαβες φίλη μου Ν.?) και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε σε ένα τηγάνι φρέσκο ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε την σάλτσα και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας από το λάδι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια. Πριν πήξει η σάλτσα, ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια και τα σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά.

Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε.ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ......

20 comments:

  1. Με ξενα τερτιπια δεν θα καταφερεις τιποτα.
    Εμεις δεν την ειδαμε την Πολιτικη Κουζινα νομιζεις?
    χαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  2. Μου έδωσες ιδέα, πρόσθεσα και μουσική. Να 'σαι καλά.

    ReplyDelete
  3. Πολύ όμορφο με την μουσική επένδυση!

    Θα δώσω την συνταγή στην μάνα μου, εγώ αν κάνω προσπάθεια να τα φτιάξω θα είναι εκτός από αποτυχία, θέμα για επόμενο ποστ!

    ReplyDelete
  4. Ερωτηση....διοτι ειμαστε και μαγειρες τρομαρα μας...το βουτυρο αν ειναι απο το χωριο μας χαλαει?Οχι ε?????

    ReplyDelete
  5. @g 4 george κάντο μόνος σου δεν είναι και τόσοοοο δύσκολο, άσε που θέλω να διαβάσω το επόμενο ποστ! ΛΟΛ
    @h0m0sapiens εγώ βάζω Κερκύρας, του χωριού είναι ακόμα καλύτερο

    ReplyDelete
  6. αχ μπράβο!
    απο καιρό τριγυρίζουν στο μυαλό μου και το ποστ σου ήταν η σταγόνα που χρειαζόταν το ποτήρι...
    είναι λίγο βαρύ σαν φαγητό, αλλά το αξίζει.
    αύριο τρώμε σουτζουκάκια σμυρνέικα!

    (και τα maalox στο πλάι για κάθε ενδεχόμενο)

    ReplyDelete
  7. ...σε σκοτώσω!!! Μας ανοιγεις την όρεξη και΄είδαμε και πάθαμε να την κουμαντάρουμε (ψεεεεμα!!)

    φχαριστούμε παντως θα την φτιάξω και θα σου πω!

    αναπνοή

    ReplyDelete
  8. Αν νομίζεις ότι θα με κάνεις ρεζίλι στην μπλογκόσφαιρα απευθύνοντάς μου ειδικό ερώτημα για την μακροστενότητα των σουτζουκακίων, απατάσαι! Ξέρεις πόσο καλή μαγείρισσα είμαι όταν θέλω (μια φορά στα 15 χρόνια...)

    ReplyDelete
  9. @jojo εννοείται το maalox πλάι, εγώ πάντως βάζω 6 σκελίδες σκόρδο
    @αναπνοή περιμένω νέα...
    @ν. να σου θυμήσω ότι τελευταία φορά που μαγείρεψες κάτι cheese balls και έχασες και την συνταγή
    ήταν στο παλιό σου το σπίτι.

    ReplyDelete
  10. Τί έγινε Παύλο μου ; Ποιον θα καλέσεις για τα φοβερά τα σουτζουκάκια-κεφτεδάκια της αγαπημένης γιαγιάς ; Σε τάπερ δεν μου στέλνεις και μένα που δεν αντεχω να μαγειρευω ;
    ριτς

    ReplyDelete
  11. @ritsmas και που να σου φτιάξω και ντολμαδάκια γιαλαντζί. 2-2 τα τἀπερ θα στα φἐρνω

    ReplyDelete
  12. Θα τα φτιάξω το Σαββατοκύριακο Παυλούκο μου και θα καλέσω την ομογένεια να φάνε!

    ReplyDelete
  13. Aμαν με αυτη τη κανελα που βαζετε εσεις οι επαρατοι νοτιοι στους κιμαδες....
    Μονο στο ρυζογαλο παει και στη μπουγατσα με κρεμα...:ΡΡΡ

    ReplyDelete
  14. οκ, παιδιά εγώ που τα έχω δοκιμάσει είναι σούπερ (στην 2η προσπάθεια, η πρώτη ήταν του ατζαμή), επίσης κανέλα εννοείται - ακούς εκεί επάρατοι νότιοι... εδώ μιλάμε για επάρατους μικρασιάτες...

    ReplyDelete
  15. Η κα του διπλανου διαμερισματος της πολυ κεντρικης πολυκατοικιας οπουκατοικω μου χτυπησε το κουδουνι για να μου πει με δακρυα στα ματια οτι η μυρωδια-μυριζε ολος ο οροφος τουλαχιστον-της θυμισε την μητερα της που εχασε πριν 6 χρονια και μονο γι αυτο δεν θα με ξαναενοχλησει αν βαζω καμια φορα λιγο δυνατοτερα τις οπερες μου.
    Και μονο γι αυτο σ ευχαριστω.
    Το μυστικο που δεν ηξερα ηταν το φρεσκο κυμινο.
    Οπως καταλαβες ηδη δοκιμασα τη συνταγη, καθοτι μενω μονος και μερακλης και μισο θεσσαλονικιος στην πολη της Αθηνας, εσπευσα...
    Φιλια.

    ReplyDelete
  16. Etalon μην παρασυρθεις απο την αθηναικη προπαγανδα...ποτε κανελα σε κρεας!!
    cinnamon no pasaran!

    ReplyDelete
  17. @sikia Καλή σου όρεξη και στην ομογένεια επίσης
    @guerrero7,62 η συνταγή είναι από Πολίτισσα, καρντάση
    @blueprints πες κι άλλα
    @Αντώνη είναι όντως γιαμ.....
    @etalon πιστεύω να της έδωσες και να δοκιμάσει

    ReplyDelete
  18. Παυλο, μη με προκαλείς και πάω να αγοράσω ταπεράκια. Θυμασαι παλιά τις νοικοκυρές που μαζευονταν κατι Τετάρτες και περιμεναν τις ταπερούδες να πουλήσουν διάφορα κουτάκια, παρακουτάκια;
    Λοιπον εγω ανάμεσα στη μουσικη του HOMO και τα σουτζουκάκια, ψηφίζω σουτζουκακια της γιαγιάς.
    σε χαιρετώ και ελπίζω νασαι καλα
    ριτς

    ReplyDelete
  19. @ritsmas σε προκαλώ, άντε και θα το κάνω και επάγγελμα μετά χαχαχα

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?