12.6.13

Κι ύστερα ήρθε το μαύρο...

Τέλη του 1969, αρχές του 1970.

Στο σπίτι μπαίνει ένα μαύρο μεγάλο κουτί. Έχει γυαλί μπροστά. Ο πατέρας χαμογελά περήφανος. Είναι ο πρώτος που την παράγγειλε. Ο πρώτος που την πήρε στο νησί. Η πρώτη τηλεόραση της Μυτιλήνης μπήκε σπίτι μας. Η μάνα τον κοιτά περίεργα κι αρχίζει την μουρμούρα για πεταμένα λεφτά. Εγώ από την πάστα του μπαμπά και γκατζετάκιας από τα γεννοφάσκια μου περήφανος.

Πατάμε το κουμπί, και ω του θαύματος reclamar!!! Τούρκικα, από τότε. Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήτανε τούρκικα προγράμματα. Τούρκικα κανάλια. Πολλά κανάλια για την εποχή.

Εκεί να δεις μουρμούρα και γκρίνια η μάνα, για πεταμένα λεφτά. Εκεί να δεις απογοήτευση εγώ. Ο πατέρας ατάραχος. Είχε τις πληροφορίες του. Σε λίγες μέρες θα βλέπαμε Ελληνικά κανάλια κι ήθελε να είναι έτοιμος. Κι ήταν αλήθεια.

Άγνωστος πόλεμος, Πανθέοι, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, το θέατρο της Δευτέρας, οι εκπομπές του  Παπαστεφάνου, η eurovision, τι να πρωτοθυμηθώ. Ασπρόμαυρα κι όλη η γειτονιά στο σαλόνι μας. Μέχρι και μαξιλάρες στο πάτωμα για να χωρέσουμε όλοι.

Κι από την άλλη το ραδιόφωνο. Πετρίδης. Εκεί στημένοι κάθε μεσημέρι να ακούσουμε τα νέα τραγούδια. Να μάθουμε μουσική. Εκεί να δεις καυγάς με την καθηγήτρια αγγλικών για να μην μας κάνει μάθημα την ίδια ώρα που έχει εκπομπή ο Πετρίδης.

Ξέρετε το έχεις μεγαλώσει σ' ένα ακριτικό νησί, απέναντι από την Τουρκία δεν είναι ότι πιο εύκολο. Θυμάμαι τα μπλε τα χαρτόνια στα παράθυρα, την συσκότιση, την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την δύση του ήλιου. Θυμάμαι πως κολλάγαμε το αυτί μας στο ραδιόφωνο στην αρχή και αργότερα στην τηλεόραση για να μάθουμε.


Ποτέ δεν υπήρξε αδιαφανής η ενημέρωση των κρατικών μέσων. Ήταν όμως εκεί. Κι αν άκουγες πίσω από τις λέξεις καταλάβαινες πολλά. Ακόμα κι από τον τόνο φωνής των εκφωνητών.

Ναι πολλές φορές έχω νευριάσει με το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Ναι πολλές φορές έχω θυμώσει με τις ειδήσεις, με το πρόγραμμα, με, με, με, με... Ποτέ όμως δεν θεώρησα ότι φταίνε οι εργαζόμενοι. Άλλωστε κι εγώ εργαζόμενος μια ζωή, ξέρω από αφεντικά. Ποτέ δεν θεώρησα ότι πονάει δόντι, κόβω κεφάλι.

Χθες έβλεπα τις τελευταίες στιγμές της τηλεόρασης. Χθες είδα την δημοσιογραφία που θα ήθελα να έχει η τηλεόραση και όσα χρόνια την θυμάμαι δεν την είδα ποτέ. Χθες πέρασαν από το μυαλό μου όλες οι ασπρόμαυρες εικόνες μιας άλλης εποχής. Δεν θα συσχετίσω την πύλη της Αγ. Παρασκευής με την πύλη του Πολυτεχνείου. 

Χθες συνειδητοποίησα ότι η δημοκρατία γίνεται με νομοθετικά διατάγματα. Βλέπετε λείπει ο Βασιλεύς των Ελλήνων. Έχει αντικατασταθεί από το ανδρείκελο που λέγεται πρόεδρος δημοκρατίας, αλλά και την κουστωδία των τριών ... Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. 

Χθες συνειδητοποίησα, ότι όσο δεν μιλάμε, όσο καθόμαστε μπροστά σε ένα υπολογιστή, μπροστά σε μια τηλεόραση, χωμένοι στην ασφάλεια του καναπέ η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Που είναι το 1,500,000 ανέργων? Γιατί δεν είναι στους δρόμους και στις πλατείες? Γιατί δεν είμαστε κι εμείς μαζί τους? Τι έχει φταίξει από την πρώτη μετάδοση της τηλεόρασης μέχρι χθες? Τόσο πολύ μας έχουν αλλοτριώσει? Τόσο πολύ με έχουν αλλοτριώσει?

Σε τηλεφώνημα με την μάνα χθες το βράδυ και συζητώντας τα περί της κατάστασης, εμφανώς συγκινημένη, της λέω γελώντας "μάνα ξαναζούμε την Χούντα" κι η απάντηση της μάνας "ναι, αλλά στην Χούντα είχαμε τηλεόραση"

υγ και για όσο παίζει ακόμα ... εδώ ΕΡΤ ...

38 comments:

  1. φυσικά και μας έχουν αλλοτριώσει τόσο πολύ φίλε μου. Εδώ πάντως παίζει πρόγραμμα δορυφορικά της ΕΡΤ μέσω Ζούγκλα TV. http://www.ert.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα αγόρι!!!

      Κι όμως δεν παίζει!!!

      Delete
  2. για εμάς τους μεγαλύτερους αυτά που περιγράφεις είναι μια εποχή που θυμόμαστε νοσταλγικά και φυσικά δεν θα υπάρξει ξανά (κι είχε εκλείψει βεβαίως εδώ και χρόνια), με ράδιο πολύ (και τα 3 ραδιοφωνικά προγράμματα, ειδικά από τα 15 έως τα 25 μου) αλλά κι η Δημόσια τηλεόραση έπαιξαν σημαντικό ρόλο ως τρόπους ευρείας μετάδοσης πολιτισμού, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές βελτίωσης και εξυγείανσης ενός μέσου ή ενός οργανισμού, το κλείσιμο εκτός από παράνομο (όπως πληροφορούμαι από νομικές πηγές) είναι κι ολοσδιόλου φασιστικό κι απαράδεκτο, οπότε μένει το τι θα κάνουμε εμείς...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Blue, δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου.
      Ίσως εμείς που μεγαλώσαμε έτσι το βλέπουμε πιο ρομαντικά.
      Παρ' όλα αυτά καλώς ήρθε η Χούντα ... αποφασίζομεν και διατάζομεν!!!

      Delete
  3. Το μέγεθος της χούντας είναι πιο μεγάλο από όσο βλέπουμε και θέτω το ερώτημα:δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όλοι οι σταθμοί σήμερα δεν εκμπέμπουν; Προς συμπαράσταση για τους απολυμένους......μα το αντίθετο έπρεπε να συμβαίνει να μιλήσουν σήμερα στην τηλεόραση όλοι οι δημοσιγράφοι για το θέμα, μήπως τελικά σήμερα φιμώθηκαν κάτω από το ανεμπόδιστο καθεστώς της χούντας!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητή μου Μαρία,

      θεωρώ τα τελευταία χρόνια ύποπτο τον ρόλο της ΕΣΗΕΑ. Πάντα σε κρίσιμα γεγονότα σιωπή.

      Πάντως υπάρχουν κάποια ραδιόφωνα αυτή τη στιγμή που κάνουν πρόγραμμα, αποκλειστικά για την ΕΡΤ.

      Delete
  4. Ευνουχισμενοι διανοουμενοι, μικροι ανικανοι και τυφλοι κυβερνητες. Μετριοι αψυχοι μεγαλοκατεργαρηδες με το δεος της οικονομιας και την αδιαφορια για τις ανθρωπινες αξιες. Πατριδεμποροι , σκλαβοι του χρηματος και της αδικιας. Μιλουν για τη μεγαλη κριση με το στομα, στην ψυχη τους καμια αλλοιωση. Μενουν οπως παντα οι ανθρωποι του Κολωνακιου, που ξυπνουν ξυριζονται κι αρχιζουν μεροκαματο το σκοτωμο. Κι ο ανθρωπος καταντησε πραματεια. Μας μεταχειριστηκαν σαν ανθρωπους αλλης φυλης που τους κανουν ελεημοσυνη. Ευρωπαικος πολιτισμος μπιχλιμπιδι,, Να χεσω τον ευρωπαικο πολιτισμο,,,, Σεφερης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Σεφέρης τα είπε, πολλά χρόνια πίσω ... εμείς τι κάνουμε?

      Τα φιλιά μου ανάσα μου!!!

      Delete
  5. Παυλο μου , οι αντιδρασεις ακομα και τωρα ειναι εως απογοητευτικές!αφου δεν βλεπαμε ερτ , καλά εκαναν και την εκοψαν!!ετσι ..με τσαμπουκά..χωρις να ρωτήσουν κανέναν!αυριο που θα τους κοψουν τα σχολεία , τα νοσοκομεία και τις συντάξεις , να δούμε τι θα λενε!!ο καθένας την πάρτη του!!δεν προκοβουμε ετσι και καλά μας κάνουν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το διαίρει και βασίλευε το ξέρουν πολύ καλά!!!
      Άλλωστε αυτό κάνουν τα τελευταία χρόνια, την μία ομάδα εναντίον της άλλης.
      Εμείς τι κάνουμε?

      Delete
  6. κλείνούν το ψυχειατρείο στο Δαφνί το ΚΕΘΕΑ, κέντρα αποτοξίνωσης,επίσης παρατηρήθηκε και το άλλο για κάποιο λόγο κατέβηκαν σχόλια στο fb που αναφέρονται στο θέμα της ΕΡΤ,βάζουν χέρι και στα μέσα κοινωνικής δικτίωσης?το μόνο μέσο έκφρασης που απέμεινε όχι πως θα το άφηναν και αυτό!!!να κλείσουν όλα λοιπόν....άλλη φορά θα σας πω για το πρόβλημα 21 έτους γιου μου που αντιμετωπίζουν αυτός και υπόλοιποι φοιτητές του ΤΕΙ Άμφισσας.....έκει να δείτε!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρία μου κλείνουν τα πάντα, το ένα μετά το άλλο, για να πουληθούν σε καλύτερο τίμημα!!!
      Την παιδεία την έχουν ριμάξει...
      Τώρα μεταξύ μας αν έχει αρχίσει κι η φίμωση στο fb και το twitter, ίσως και να σηκωθούμε και βγούμε στους δρόμους.

      Delete
  7. Replies
    1. Καλησπέρα αγόρι μου
      Καιρός να βγούμε στους δρόμους

      Delete
  8. χούντα για χούντα έχει διαφορά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα συμφωνήσω κοριτσάκι μου!

      Delete
  9. Έτσι ακριβώς, έτσι, χούντα με χούντα έχει τελικά διαφορά... με συγκίνησες...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tremens μικρέ μου
      Απλά κάποιες ασπρόμαυρες αναμνήσεις ξέθαψα.

      Delete
    2. Έχω κι εγώ παρόμοιες, γι αυτό και συγκινούμαι...

      Delete
    3. ρε Τρεμένς, έπρεπε να πέσει η ΕΡΤ για να σε "δούμε"???? Καλά είσαι μικρέ?

      Delete
    4. @ tremens ξέχασα ότι μικροδείχνεις χα χα χα

      @ mahler είδες που θα πάει θα βγούμε και στους δρόμους!

      Delete
  10. σωστή και σοφή απάντηση της μητέρας σου.....ακόμη και τότε κάτι έβλεπες....
    εκείνο που παρατήρησα σήμερα είναι οτι η λεηλασία από τα άλλα κανάλια άρχισε....σκαι κλπ.....

    και όμως ο σαμαράς πρώτος στις μαϊμου δημοσκοπήσεις........
    πολύ καλή ανάρτηση να σαι καλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα ρε Παναγή
      Μα αυτό φαίνεται τελικά να είναι και το ζητούμενο. Λεηλασία σε όλα.

      Delete
  11. Αυτός ο πεσιμισμός είναι που με τρομάζει...
    Τουλάχιστον στην Χούντα υπήρξαν κραδασμοί!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιαγιά μου αγαπημένη
      Και στην Χούντα μας πήρε λίγο καιρό.
      Νομίζω ότι έχει σιγά σιγά ξεκινήσει

      Delete
  12. Μου θύμισες πολλά με αυτά που έγραψες, όμορφα ( Πανθέοι, το Θέατρο της Δευτέρας που το περιμέναμε πως και πως και τόσα άλλα..Β΄Πρόγραμμα..) και άσχημα ( την απόλυση του πατέρα γιατί είχε τολμήσει να πει πως η Χούντα ήταν πραξηκόπημα σε συζήτηση στην δουλειά και άλλα ) αλλά πολύ σημαντικά για μένα.
    Συμφωνώ με αυτά που λές...
    Αυτό το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"..δίνει και παίρνει αλλά δεν νομίζω πως "τους" παίρνει για πολύ ακόμη...πόσο ακόμη? Εδώ κολλάει εκείνη η μαυρόασπρη ζωγραφιά/γκράφιτι σε τοίχο 4όροφου κτιρίου με έναν μισό μαύρο-μισό άσπρο πρόσωπο με τεράστια εκφραστικά μάτια να λέει : How Long...is Now? που είδα πριν χρόνια σε κάποια πόλη.
    Σε φιλώ και χαμογελώ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα αυτό το αποφασίζομεν και διαττάσομεν, αυτό είναι που πονάει!!!

      Delete
  13. Τι μου θυμησες και μενα Παυλο..!!ακομα και σήμερα την ποιότητα στα προγραματα την είχε η ΕΡΤ προγραμματα που προβάλλαν τον πολιτισμό μας..και παρουσιάσεις αξιόλολων ανθρώπων.. σήμερα εδώ ακουγόταν απο όλα τα τοπικα ραδιόφωνα η ΕΡΑ Ηρακλειου όλη μερα...και το τραγουδι ... πότε θα κάνει ξαστεριά... θα κανει λές;;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα κάνει Ρούλα μου, θα κάνει. Δεν μπορεί να πάει άλλο, νομίζω το βλέπουμε όλοι μας αυτό!

      Τα φιλιά μου!

      Delete
  14. Απο το κακό, στο χειρότερο.
    Δυστυχώς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλο και πιο κάτω!!!
      Να δούμε τι άλλο θα χρειαστεί για να σηκωθούμε!!!

      Delete
  15. Φοβάμαι ότι έχει δίκιο η μανούλα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και πολύ μεγάλο μάλιστα!

      Delete
  16. Τα λόγια σου με συγκίνησαν Παύλο...
    Δυστυχώς κάθε μέρα μας περιμένει κι από μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη και νιώθουμε αδύναμοι, χωρίς να μπορούμε να αλλάξουμε κάτι... Χρειάζονται δραστικά μέτρα!
    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, απεργίες... τίνος το αυτί ιδρώνει;
    Μας γονάτισε σκόπιμα η οικονομική κρίση και μη μπορώντας να δούμε παραπέρα κάποια πράγματα, θα βρεθούμε ξεκρέμαστοι στην ίδια μας τη χώρα.

    Το κακό πρέπει να το καταπολεμάται από την αρχή για να μην εξαπλωθεί, μετά είναι αργά... Η ΕΡΤ εδώ και χρόνια ήταν ξέφραγο αμπέλι, καταχρεωμένη, το ήξεραν όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα... Μη πω για τόσα αρχεία που κακώς δεν έχουν διασώσει...
    Καλή δύναμη στον αγώνα τους να ευχηθούμε στους απλούς εργαζόμενους κι όχι στους μεγαλοσχήμονες που σίγουρα δεν έχουν ανάγκη.

    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mary μου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!!

      Καλούς αγώνες αλλά ένα ακόμα καλύτερο Σαββατοκύριακο!

      Delete
  17. Καλώς σε βρίσκω, Παυλο και χρόνια καλά και πολλά ευχομια για την ονομαστική σου εορτή!
    Σαν παιδί κι εγώ της τηλεόρασης, που σχεδόν μεγάλωσα μαζί της, αλλά και του ραδιοφώνου...έχω πέσει σε κατάθλιψη, γιατί τα τελευταία χρόνια έβλεπα αλλά και άκουγα φανατικά και πάλι, την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση εγώ και τα παιδιά μου!
    Οι εκμπομπές που αναφέρεις, όπως και ο "Αγνωστος πόλεμος" που εξαφάνιζε τους ανθρώπους απ τους δρόμους, την ώρα της προβολής του, η "Λωξάντρα" η "Γαλήνη" η "Μεθυσμένη πολιτεία" και πόσα άλλα είναι και για μένα όμορφες θύμησες...
    Αυτό που θέλω να επισημάνω και που δεν αναφέρεται συχνά (ίσως) είναι ότι η κρατική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια είχε εξίσου καταπληκτικές παραγωγές αλλά κυρίως πολύ ενδιαφέρουσες εκπομπές, ντοκυμαντέρ, σειρές ελληνικές και ξένες και φυσικά και παιδικό πρόγραμμα.
    Μερικές λοιπόν από αυτές που ήμουν τακτικός τηλεθεατής, είναι της ΕΤ3, "Αληθινά Σενάρια" "Ελλήνων Δρώμενα" με καταπληκτική σκηνοθεσία(αν και δεν έχω καταγωγή απ τον Πόντο τη συγκεκριμένη εκμπομπή την είδα 3 φορές http://kids.dailymotion.com/video/xx5a2x_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%843-%CF%83%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%85%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%8C%CF%82_people#.UdIQN5z9WMg και όλες τις φορές ένιωσα το ίδιο δέος), του "Νερού τα παραμύθια" κι η αναφορά μου είναι πολύ μικρή.Θα μπορούσα να αναφέρω κατεβατά με τις αξιόλογες εκπομπές, μα πρέπει να σεβαστώ την φιλοξενία σου.
    Το πιο ανησυχητικό για μένα, σε όλο αυτό το "έγκλημα" (όπως ανέφερε και ο κ.Γ.Γραμματικάκης)που διεπραξαν,με το κρατικό μας "δίκτυο" είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός για ακόμη μία φορά, που ρίχνει τους ανθρώπους στο σκοτάδι της άγνοιας, για τα επόμενα (συγκλονιστηκότερα)"εγκληματα" που σκοπεύουν να διαπράξουν έναντι των κατοίκων αυτής της χώρας, που έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι"πολίτες"...τους Έλληνες!
    Να είσαι καλά καλό σου ξημέρωμα.

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?