1.8.08

ΤΟ SOUNDTRACK ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Η αγαπημένη so far, με κάλεσε σε παιχνιδάκι μουσικό. Τραγούδια που μ' έχουν σημαδέψει, ή τραγούδια που τα έχω συνδέσει με κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής μου. Η επιλογή δύσκολη, τι να διαλέξω, τι να αφήσω. Άλλωστε η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Σχεδόν όλες μου οι αναμνήσεις κλείνουν και κάποιο τραγούδι μέσα. Ίσως φταίει ότι απ' ότι μου λένε για να με ταΐσουν έπρεπε να παίζει μουσική και μάλιστα αυτό το τραγούδι με τους brothers four το beautiful brown eyes.
Beautiful Brown Eyes - Brother Four
Μεγαλώνοντας λίγο μπήκα στον μυστικό κόσμο των flamencos με τραγούδια όπως αυτό το tango του Diego il Cabrillero, λάτρης βλέπετε ο πατέρας της ισπανικής μουσικής, οπότε πιστεύετε ότι εγώ θα γλίτωνα;
Tangos - Diego il Cabrillero
Και για να μην αφήσουμε έξω από τις αναμνήσεις και την μαμά και είναι μια γκρινιάρα, ο Θεός να σε σώσει, το γιλεκάκι, εδώ από την Βίκυ Μοσχολιού, που μου το τραγούδαγε αντί για νανούρισμα
To Gilekaki - Vicky Moscholiou
Και μια που είμαστε στα μικράτα μας, ένα τραγούδι που με κάνει πάντα να θυμάμαι με αγάπη έναν πολύ καλό μας φίλο. Τον Δημήτρη τον Στεφάνου, όταν καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού μας, το μάθαινε, κάπου την δεκαετία του 60, για να δώσει εξετάσεις στην Λυρική. Για την ιστορία με αυτό το τραγούδι ξεκίνησε την καριέρα του σαν εξαιρετικό ταλέντο. Το τραγούδι είναι το Granada με τον Mario Lanza.
Granada.mp3 - Mario Lanza
Συνήθως με τα τραγούδια με πιάνει μια γλυκιά μελαγχολία, ίσως γιατί εκτός από τις αναμνήσεις είναι και ένας εύκολος τρόπος για να πεις πράγματα ή να εκφράσεις αισθήματα και κάποιος σαν εμένα που για πολλά χρόνια με φόβιζαν οι λέξεις εύκολα εκφραζόμουν με ένα τραγούδι.

Ένα από αυτά είναι και το Seasons in the Sun με τον Terry Jacks. Τα πρώτα parties, τα πρώτα σκιρτήματα. Το κοκίνισμα στα μάγουλα, όταν ζήταγες από το κοριτσάκι να σε χορέψει. Η χαρά όταν άκουγες το ναι.
Seasons In The Sun - Terry Jacks
Ένα άλλο είναι το without you με Nilson. Θυμάμαι την μέρα που φεύγαμε για πάντα από την Μυτιλήνη είχαν έρθει όλοι οι φίλοι στον λιμενοβραχίονα και τραγούδαγαν αυτό το τραγούδι όπως έφευγε το καράβι με μένα πάνω του. Μιλάμε ήταν το 1976. Άλλοι τρόποι αποχαιρετισμού.
Without you - NILSON
Όταν ήμουν 18 χρονών, πριν από πολλά χρόνια, γράφτηκε ένα τραγούδι για μένα. Τουλάχιστον έτσι μου είχε πει ο συνθέτης του και πολύ καλός μου φίλος ο Δημήτρης ο Λέκκας. Είναι το 18 χρονών με την Δήμητρα Γαλάνη. Δεν ξέρω αν το έλεγε αληθινά ή για να κάνει πλάκα, εγώ πάντως το έχω δέσει από τότε...
18 xronon - Dimitra Galani
Ένα από τα κομμάτια που λατρεύω, που το άκουγα την ώρα που έδυε ο ήλιος στην καλντέρα της Σαντορίνης, στο Franco's είναι το Adagio του Tomaso Albinoni. Είναι ένα άκουσμα που μπορεί να μου φέρει δάκρυα στα μάτια. Είναι αυτό που θα ήθελα να ακούω, την ώρα που θα φεύγω για άλλες γειτονιές, για άλλα ταξίδια.
Adagio in G minor - Tomaso Albinoni
Τώρα που μιλάμε για άλλα ταξίδια Στων Αγγέλων τα μπουζούκια, είναι ένα τραγούδι που πάντα θα μου θυμίζει δυο φίλους μου να πω, δυο αδέρφια μου να πω, που έχασα μέσα σε έναν χρόνο. Από τα πιο δύσκολα τραγούδια για μένα.
ston aggelon ta mpouzoukia - dimitriadis - tsaligopoulou
Viktor Lazlo και Pleurer des rivieres. Μεγάλο τραγούδι, μεγάλος έρωτας, μεγαλύτερος χωρισμός.
Pleurer des Rivieres - Viktor Lazlo
Ένα πρωινό του Νοέμβρη του 94, μου έφτιαξες καφέ, βάζοντας στο πικ απ το parce mihi Domine του Jan Garbarek. Θυμάσαι; Και γω μην έχοντας ξεσουρώσει από το προηγούμενο βράδυ νόμιζα ότι είχα πεθάνει και με ψέλνανε!!!
Parce Mihi Domine - Jan Garbarek
Δυο χρόνια αργότερα μεθυσμένοι από τις μυρουδιές των μπαχαρικών στις αγορές του Καΐρου τραγουδάγαμε στην Αγορά του Αλ Χαλίλι του Αλκίνοου Ιωαννίδη και οι Αιγύπτιοι μας κοίταζαν περίεργα. Θυμάσαι;
stin agora tou Al Chalili - alkinoos ioannidis
Ένα φθινοπωρινό απόγευμα κάπου στον Κάβο Ντόρο σου τραγούδησα τ' αστέρι του βοριά και συ με κοίταξες και είπες ότι είναι η μόνη φορά που δεν φάλτσαρα. Θυμάσαι;
t asteri tou voria - lekkas - liougkos
Και το soundtrack της ζωής μου ακόμα γράφετε. Καλές ακροάσεις.

7 comments:

  1. πολύ όμορφες επιλογές.
    Ειδικά η δήμητρα και ο λιούγκος.

    ReplyDelete
  2. Εντάξει κάποια δεν τα ξέρω.. αλλά είχα καιρό να ακούσω την "αγορά του αλ χαλίλί".. και μου ήρθε κάπως..
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  3. Σε κάποια με πήγες πολλά χρόνια πίσω, σε κάποια άλλα με συγκίνησες και κάποια άλλα με εξέπληξαν ευχάριστα. Εύχομαι το soundtrack της ζωής σου να συνεχίσει να γράφεται με τόσο όμορφα ακούσματα.

    ReplyDelete
  4. Η μουσική είναι αγάπη, αλλά και τρόπος ζωής, αλλά και τρόπος να ζεις τη ζωή! Πολύ όμορφο πόστ. Γεμάτο μουσική!

    ReplyDelete
  5. Σ' ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες στην πρόσκλησή μου.
    Ο φίλος μου ο Παύλος είναι μια μια μεγάλη διαδρομή ζωής, αυτό λέω συχνά
    Που περιέχει την παλιά και ωραία έννοια της μαγκιάς, με ευαισθησία, με τόλμη, με χιούμορ και με πάρα πολλά άλλα
    και αυτό φαίνεται και από αυτό πο έγραψες εδώ.
    Αλλά βρε αθεόφοβε, να νομίζεις ότι σε ψέλνουν ξυπνώντας με Jan Garbarek τί να πω πια..

    ReplyDelete
  6. το υποπτευόμουν, δεν είναι ότι ήμουν εντελώς ανίδεος, αλλά τώρα πια είμαι σίγουρος ότι ο κυριότερος λόγος που μ'αρέσει πολύ να διαβάζω το μπλογκ σου είναι αυτό το feel-good factor που διαπερνάει όλες σου τις αναρτήσεις! Keep it up boy! :)

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?