13.10.07

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ BLOGGERS 5th part

10. cook the book

Αυτή είναι μια αγαπημενη Κυριακατικη συνταγή
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ AU GRATIN
1+1/2 κιλά πατάτες(συν λίγο φρέσκο γάλα,50 γρ.super fresco,τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλάτι)
1+1/2 κιλο μοσχάρι ποντίκι σε μικρά κομμάτια
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελιδες σκόρδο φετάκια
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι άσπρο κρασί sec
1-2 κλωνάρια ρίγανης
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
250 γρ κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
λίγη τριμμένη φρυγανιά
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν ολόκληρες.
Κατόπιν τις τοποθετούμε σε πολυμίξερ και σε χαμηλή ταχύτητα τις λιώνουμε με αλάτι προσθέτοντας σταδιακά το super fresco,το γάλα και τελευταίο το μοσχοκάρυδο. Προσέχουμε η υφή του πουρέ να είναι κρεμώδης αλλά σφιχτή, όχι υδαρής και σαν αλοιφή. Τον διατηρούμε ζεστό ώσπου να ετοιμαστεί το κρέαςΒάζουμε το κρέας στο λάδι να ροδίσει καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε καλά ,ρίχνουμε το πιπέρι και αφήνουμε λίγο να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί ,ρίχνουμε και τα μυρωδικά, προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να σκεπάζει το κρέας, αλάτι, και αφήνουμε να βράσει(το βάζω στη χύτρα για μία ώρα) ώσπου να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο(όχι αερόθερμο) στους 200 C
Σε ταψί ρίχνουμε το κρέας με τη σάλτσα του. Ανακατεύουμε τον πουρέ με ένα μέρος από το τυρί και στρώνουμε πάνω από το κρέας. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά και βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία θέση, ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια του και να κάνει μια τραγανή κρούστα.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν να το σερβίρουμε
Συνοδεύεται ωραία με μια πράσινη σαλάτα, ρύζι ή σοταρισμένα λαχανικά
Από κρασί, θα προτιμούσα να το συνοδεύσω με τις Ακακίες του Κυρ Γιάννη

pavlos Με βλέπω κάποια Κυριακή να έρχομαι στα μέρη σου για να μου κάνεις το τραπέζι. Βάζω το κρασί

11. Πρόσωπα - Ρίτσα Μασούρα

Λοιπόν, πρασοπιτα εν όψει:
παιρνουμε φυλλο κανακη,κλασσικά πράγματα. Αγοράζουμε πεντε ή εξι πράσα, και τα κοβουμε πολύ ψιλές ροδέλες, μαζί με λίγο κρεμμυδάκι και λίγο ανιθουλι. ( ολα λίγα και με τρυφερότητα μεγάλη). Μετά εχουμε πλαι μας διαφορα τυρια προς το γλυκυζον και κυριως ενα ολοκληρο κουτι Φιλαδέλφεια. Ανακατέβουμε τη γεμιση και στη συνεχεια αλοιφουμε με βιταμ ( λιγο) τον πατο του ταψιου, απλώνουμε τα μισα φυλλα, μετα ριχνουμε τη γέμιση , δηλαδή πρασα, κρεμμυδακια, ανιθουλι, τυρια προς το γλυκο και φιλαδέλφεια και από πανω τα αλλα μισα φυλλα.

Το βαζουμε στο φουρνο και το ψήνουμε για τρια τεταρτα αναλογα παντα, αφου προηγουμενως το εχουμε ραντισει με λιγο νερο κι εχουμε τροπον τινα χαραξει λιγο την επιφανεια σε κομματια.( Αυτό για να διευκολυνθούμε αργότερα στο κόψιμο)Το ψησιμο θελει προσοχή να η=μην αρπαξει από πανω , ενω κατω θα παραμενουν τα ζουμια.
σας χαιρετω
ριτς

pavlos Ξέχασα να βάλω 11. Να 'σαι καλά!!!!!!!!
12. Αντώνης

Μανιταρόπιτα
Απλή και καθημερινή. Μια πιτούλα που έμαθα κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων να φτιάχνω. Μου την έμαθε μια συμφοιτήτρια - φίλη, με την οποία τα πράγματα και οι παρεξηγήσεις αμφίπλευρα το φέραν και χαθήκαμε. … στα υλικά μας …
1 πακέτο ζύμη κουρού Κανάκη
4-5 μέτρια ξερά κρεμμύδια ή 3 μεγάλα
1 μεγάλο κουτί κοσνέρβας μανιτάρια ή φρέσκα ανάλογης ποσότητας
10 φέτες μπέικον ή καπνιστή γαλοπούλα ή απλά γαλοπούλα 0-3%
200 γρ ροκφόρ
Πιπεράκι
Λίγο λάδι
Εκτέλεση :
Κόβουμε τα κρεμμύδια ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι ή σε αντικολλητικό χωρίς καθόλου λάδι. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι (το σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με τρελαίνει σαν έκφραση, κατά την εκτέλεση και περιγραφή μιας συνταγής … να μπει οπωσδήποτε κατά την μεταγραφή) μέχρι να ξανθύνει και να χάσει την αψάδα του. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και τα αφήνουμε για λίγο.Ρίχνουμε από πάνω το μπέικον ή την γαλοπούλα κομμένη κομματάκια να πάρει ένα καψαλισματάκι κι αυτή. Τέλος προσθέτουμε το ροκφόρ και χαμηλώνουμε το μείγμα μας μέχρι να λιώσει το ροκφόρ, οπότε και το σβήνουμε. Απλώνουμε στο ταψάκι ή το πυρίμαχό μας ένα φύλλο κουρού αφού αλείψουμε με λίγο λαδάκι την επιφάνεια από κάτω και λίγο από πάνω. Ρίχνουμε την γέμιση μέσα. Από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο κουρού αλείφοντας με λίγο λαδάκι. Το τρυπάμε για να παίρνει αέρα, χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια μας και το φουρνίζουμε για κανένα μισάωρο με τρία τέταρτα στους 180 κελσίου μέχρι να δούμε ότι παίρνει χρώμα. Βασικά δεν θυμάμαι καλά πόση ώρα το αφήνουμε και στους πόσους βαθμούς, οπότε σας αφήνω σε αυτές τις - βασικές κατά τ’ άλλα - λεπτομέρειες να αυτοσχεδιάσετε λιγάκι. Μια φίλη βάζει και τυρί γκούντα για να πήξει το μείγμα καθώς ψήνεται και να είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα και κατά την ταπεινή μου γνώμη και πιο γευστικό.
Αυτά εν ολίγοις. Δεν ξέρω και αν ήμουν κατατοπιστικός. Συνήθως το φτιάχνω εμπειρικά.

pavlos Άντε να σε βοηθήσω λιγάκι, αυτή η συνταγή χωρίς τα μανιτάρια είναι παραλλαγή για κρεμμυδοπιτάκια. Η φίλη σου έχει δίκιο με το τυρί δένει καλύτερα αν την κάνεις πίτα.

13. Billzouk

Αν και δεν είμαι ο Μαμαλάκης, ορίστε το καλύτερο που μπορώ να κάνω.
Το μόνο που ξέρω να φτιάχνω εκτός τα απολύτως απαραίτητα (αυγά, πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, τέλος) είναι κιμάς.
Ορίστε λοιπόν τι κάνω. Ρίχνουμε λίγο λάδι και μόλις κάψει, σοτάρουμε κρεμμύδι και ρίχνουμε μισό κιλό κιμά (δεν το πιστεύω ότι τα γράφω εγώ αυτά), μόλις αλλάξει το χρώμα κι από κόκκινο γίνει λίγο καφετί, ρίχνουμε pummaro για κοκκινιστά, όλο το κουτάκι. Προσθέτουμε δυο καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι Αιθιοπίας, και βότανα Προβηγκίας (έχει βαζάκι στο καρφουρ), δυο κουταλιές του γλυκού μαύρη ζάχαρη tate & lyle (έχει ο αβ) ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Το αφήνουμε μισό σκεπασμένο κάνα μισάωρο το πολυ να σιγοβράζει μέχρι να δέσει όλο αυτό το πράγμα, να μαλακώσει και το καρότο κι είσαι έτοιμος! Ακούγεται συνταγή της πλακάς, αλλά όποιος έχει φάει έχει να το λέει. Λόγω των συστατικών έχει έντονη γεύση και λίγο πικάντικη, καθότι δεν τσιγκουνευόμαστε στο πιπέρι και τα βότανα. Φίλες μου καλές, καλές μου φίλες, καλή επιτυχία!

pavlos Βάζω τα μακαρόνια, βάζεις τον κιμά;
Pull Up to the Bumper
Pull Up to the Bum...
Hosted by eSnips

12 comments:

  1. Λοιπόν, πρασοπιτα εν όψει:
    παιρνουμε φυλλο κανακη,κλασσικά πράγματα. Αγοράζουμε πεντε ή εξι πράσα, και τα κοβουμε πολύ ψιλές ροδέλες, μαζί με λίγο κρεμμυδάκι και λίγο ανιθουλι. ( ολα λίγα και με τρυφερότητα μεγάλη). Μετά εχουμε πλαι μας διαφορα τυρια προς το γλυκυζον και κυριως ενα ολοκληρο κουτι Φιλαδέλφεια. Ανακατέβουμε τη γεμιση και στη συνεχεια αλοιφουμε με βιταμ ( λιγο) τον πατο του ταψιου, απλώνουμε τα μισα φυλλα, μετα ριχνουμε τη γέμιση , δηλαδή πρασα, κρεμμυδακια, ανιθουλι, τυρια προς το γλυκο και φιλαδέλφεια και από πανω τα αλλα μισα φυλλα.
    Το βαζουμε στο φουρνο και το ψήνουμε για τρια τεταρτα αναλογα παντα, αφου προηγουμενως το εχουμε ραντισει με λιγο νερο κι εχουμε τροπον τινα χαραξει λιγο την επιφανεια σε κομματια.( Αυτό για να διευκολυνθούμε αργότερα στο κόψιμο)Το ψησιμο θελει προσοχή να η=μην αρπαξει από πανω , ενω κατω θα παραμενουν τα ζουμια.
    σας χαιρετω
    ριτς

    ReplyDelete
  2. Δεν το πιστευω οτι εβαλες ενα τοσο αγαπημενο μου τραγουδι!

    ReplyDelete
  3. εχω σκάσει, που είμαι εγώωωωωωω?
    (ξέρω, ξέρω τηρεις αυστηρη σειρα προτεραιότητας :( )
    Να σου πω ο νικητης τι κερδίζει είπαμε?

    ReplyDelete
  4. rits μάλλον για αυτό ο Παύλος δεν έβαλε Νο 11 στις συνταγές (και αρχικά νόμιζα ότι έβαλε επίτηδες σαν 13 τον αγαπητό μπιλάκο -που θα πρέπει να μας μαγειρέψει κι από κοντά τον περίφημο κιμά του, μην ξεχνιόμαστε), παίδες πλάκα κάνει ο Παύλος, απλά θα εκδόσει ένα βιβλίο συνταγών και έψαχνε υλικό, σιγά μην δώσει και βραβείο (ακολουθεί κατακραυγή από συμμετέχοντες και μη)

    ReplyDelete
  5. εβαλε εμενα 13, διοτι
    "παο, θρησκεια, θυρα 13".

    ReplyDelete
  6. Χριστέ μου! Εκδόθηκα! Θα συνασπίσω όλους τους φίλους μου που έχουν δοκιμάσει τη συνταγή και έχουν πρόσβαση να σας πείσουν με μαρτυρίες ότι φτιάχνω την καλύτερη κρεμμυδομανιταρόπιτα έστω έβερ!

    ReplyDelete
  7. h manitaropita egkrinetai, mi mou tin tyliksete 8a tin faw edw

    ReplyDelete
  8. esteila kai ti dikia mu epitelus!!!

    ReplyDelete
  9. πωπωπωπω! Θα μας πεθάνετε ωρέ!

    ReplyDelete
  10. Μπίλλη, κάνω κάτι παρόμοιο -τα καρότα (μπλιαχ), -το τόσο πολύ πιπέρι (βάζω λίγο), + κόκκινο κρασί.

    ReplyDelete
  11. Παύλο καλησπέρα. Ειναι απίθανο πως αυτο το τεράστιο και φυσικά χορταστικό post με τις συνταγές των bloggers φίλων σου βγάζει κάτι ταυτόχρονα τόσο εικαστικό και χαρούμενο. Τι καλά που θα ήταν να το έβλεπε κάποιος εκδοτικός οικος και να το δημοσίευε, ακριβώς όπως είναι, ως ένα βιβλίο μαγειρικής τόσο ιδιαίτερο. Νασαι καλά και πάντα χαρούμενος.
    ΥΣ Λατρεύω και τις μουσικές σου

    ReplyDelete
  12. Τι τυρι ακριβως για την πρασοπιτα??

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?