Το φαγητό που θέλει πολλά χέρια να φτιαχτεί και λίγα να φαγωθεί
Υλικά (για 2 άτομα το πολύ, αν περιμένετε παρέα βγάλτε το μετά το κυρίως πιάτο για να φτουρίσει…)
- Για το φύλλο:
½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό και μια κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό (1/4 λίτρου)
- Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή αρνίσιο ή κοτόπουλο - αναλόγως την προτίμηση κι αν θέλετε να φτιάξετε την θρακιώτικη ή μικρασιάτικη εκδοχή του, πατρίδα του θεωρείται πάντως η Καππαδοκία)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 κουτάλι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι
- Για το ζωμό:
3 ποτήρια (νερού) ζωμό κρέατος (κρέας βρασμένο με το κόκαλό του, αλάτι, και πιπέρι), ή για ευκολία 2 κύβους ζωμού και 2 κουταλιές σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
- Για τη σος γιαουρτιού
½ κιλό γιαούρτι αγελαδινό
3 σκελίδες σκόρδου πρεσαρισμένες
1 κουτάλι αλάτι
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι «σουμάκι» (μπαχαρικό για όσους δεν το ξέρουν)
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με το νερό. Το ρίχνουμε στο κέντρο μαζί με το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Με τα χέρια και γρήγορα ανακατεύουμε τα υλικά με το αλεύρι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό. Μαζεύουμε το αλεύρι από γύρω-γύρω και, όταν τελειώσει, ζυμώνουμε ώσπου η μάζα να γίνει λεία και απαλή, προσθέτοντας αν χρειασθεί ένα-δύο κουταλάκια νερό, τόσο που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με υγρή πετσέτα, ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Τρίβουμε το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη. Το πιέζουμε ώστε να φύγει το πολύ ζουμί του. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το λάδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο , το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε στεγνή αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε διάμετρο 30 περίπου εκατοστών, σχετικά χοντρό, αλευρώνοντας συχνά κι από τις δύο πλευρές κ.ο.κ. (τα υλικά της ζύμης βγάζουν περίπου 6 μπάλες για ζύμωμα)
- Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια 5 x 5 εκ περίπου. Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε μισό κουταλάκι από το μίγμα κιμά και ενώνουμε τις τέσσερις άκρες του «ανά δύο» σχηματίζοντας «πουγκί», πιέζοντας προς τα επάνω ώστε να φαίνεται και να εξέχει ελαφρά το μίγμα του κιμά.
- Σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί πίτας τοποθετούμε τα μαντί κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου 30-40 λεπτά). Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Λίγο πριν τα βγάλουμε στο τραπέζι περιχύνουμε τα μαντί με το ζωμό, που πρέπει να είναι καυτός. Μόλις απορροφήσουν όλο το ζωμό, σε 5-10´ λεπτά, σερβίρουμε. Το μαντί συνοδεύεται με την σος του γιαουρτιού με το σκόρδο και από πάνω πασπαλίζουμε με λίγο σουμάκι.
Σερβίρεται ζεστό κι όποιος προλάβει τρώει…
pavlos Εδώ δεν σχολιάζω τίποτα, μπελαλίδικο όσο δεν φαντάζεστε, ψήστε τον να σας το μαγειρέψει. Θα σας τρέχουν τα σάλια. Άσε που θα λένε πάλι κάποιοι ότι μεροληπτώ.
Υ.Γ. Η φωτό αφιερωμένη εξαιρετικά στον Sikia
Johny.MP3 |
Hosted by eSnips |
Αδερφέ μου, τι είναι αυτό το πράγμα!
ReplyDeleteΕχω καταλιγωθεί! Δεν είναι μόνο οι συνταγές που φαίνονται πεντανόστιμες, είναι και η παρουσίαση.
Μας έχεις τρελάνει λέμε!
συνταγή όλα τα λεφτά, αλλά μόνο αν στην ετοιμάζουν άλλοι. αγχώθηκα μόνο που τη δειάβασα. blue είσαι mega chef γινε και μεγάλη καρδιά και φτιάξ την για παρτη μας. μου μυρίζει θαυμα γεύση.
ReplyDeleteτο κομάτι johnyyy κορυφαίοοοοοοοοο.
ζωγράφισες πάλι pavlo.
λοιπόν αυτο δεν ξέρω αν έχω την υπομονή να το κάνω, όλο και κανα ταβερνείο με μικρασιατική κουζίνα θα βρεθει στα περιξ να το παραγγείλουμε!
ReplyDeleteΠάλι έγιναν τα σαλια μου κεντερης ντοπε ...
επ! τι εγινε? λιγο ελειψα και το ριξατε στο φαγητο? για αρχιστε καμμια βολτα, κανα θεατρο, κανα σινεμα σκετα χωρις ταβερνακια μετα!
ReplyDeleteΣας θελω ολους-ες μοντελα!
Πολλα πολλα φιλιά χορτατοι ανθρωποι!
Εδω εχω πηξει στα ετοιματζιδικα κρουσαν (που ουτως η αλλως παντα απεχθανομουνα)
Αχ τι κούκλος που είναι στη φωτό, δε μπόρεσα να συγκεντρωθώ στη συνταγή γιατί είχα φουντώσει πολύ!
ReplyDeleteΑλλά είναι αδικία, γιατί θα βλέπει ο κόσμος τη φωτό και θα ψηφίζει blueprintsouli δαγκωτό, χωρίς να δίνει σημασία στις συνταγές!
Υ.Γ. Πότε επιτέλους θα βάλεις και τη δική μου συνταγή να ψηφίσει ο κόσμος????
ουφ βαρεθηκα να το διαβασω πόσο μαλλον να το φτιάξω, πάντως looks fucking delicious ως τώρα απο τα καλύτερα....
ReplyDeletegati αυτά και αν είναι καλά λόγια, δεν έχω λόγια
ReplyDeleteammos sta malia mou όταν έχει κέφια φτιάχνει τα απίστευτα, να μην σου πω για τα μεξικάνικα με τις μαργαρίτες
stathis μπαααα μάλλον σε αρμένικο είναι πιο εύκολο να το βρεις
etalon τι να κάνουμε? μας έλειψες και είπαμε να το ρίξουμε στο φαγητό
sikia είδες? για σένα η φωτό? τι να κάνω? εσύ ξέρεις τους εκβιασμούς που κάνει. υπέκυψα. όσο για σένα αγαπητέ μου ετοιμάζεται υπερπαραγωγή.
xipaki θα τον βάλουμε να μας το φτιάξει!!!!
ReplyDeleteπω πω !!!
ReplyDeleteτέλειο!
τι μου κάνατε βρε στην κατάστασή μου?
αυτό θα μαγειρέψω την Κυριακή!
ευτυχώς σήμερα ειναι Πέμπτη και δεν αργεί....
μπράβο blueprints! extra points for that!
;)
Δείχνει πάρα πολύ νόστιμο.
ReplyDeleteΓάμος έκλεισε, Γιάννη όρισε ημερομηνία.
Λιγοθυμώωωωω! Όσο για τη μουσική επένδυση επίσης έχω χάσει τα λόγια μου!
ReplyDeleteJojo Μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο και συ μικρή μας κοίτα να απολαύσεις την κάθε στιγμή μέχρι την μεγάλη ώρα.
ReplyDeleteTanila άντε και γω κουμπάρος! Βρέθηκε το θύμα επιτέλους!!!!!
Etalon καλό έ!!! δέχομαι συγχαρητήρια.
παίδες ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, υπόσχομαι να σας το φτιάχνω (για 2 τη φορά όχι παραπάνω έτσι;) - επίσης στέλνω τάπερ για έκτακτες περιπτώσεις (βλέπε jojo), συκιά μου αν δεν καταλήξει στο ευτυχές γεγονός με τανίλα θα το ανοίξουμε τελικά το μοναστήρι και θα στο μαγειρεύω...
ReplyDeleteτι ακούω και δεν λιποθυμώ ο άνθρωπος των τεχνών και των γραμμάτων? Τώρα έχω ΚΑΙ την τανίλα να αντιμετωπίσω στο δύσκολο αυτό δρόμο της διεκδίκησης σου??? Καταρχάς η Τανίλα είναι να παντρευτεί τον Μπιλζουκούλι, δεν είναι σωστό να κλείσουμε το σπίτι των παιδιών. Ο Παυλούκος δέχτηκε μετά από τα 10000 εύρώ που του έδωσα, να ευλογήσει τη σχέση μας. blueprintsouli μου, μόνο εγώ μπορώ να σου δώσω αυτό που ζητάς από μια σχέση, ξεκίνησε να φτιάχνεις βαλίστες για το μοναστήρι (μη πάρεις πολλά καθότι είναι για γυμνιστές μοναχούς)...
ReplyDeleteαγαπητέ Sikia Κάποιο λάθος έχεις κάνει νομίζω με τα μηδενικά. Εγώ όπως και η αγαπητή Demi δεν δεχόμαστε λιγότερο από 1,000,000 ευρώ για ανήθικες προτάσεις.
ReplyDeleteΤο σάλιο λέμε....... πλιτς.. ;p
ReplyDeleteδηλαδή παυλούκο, η τανίλα στο έδωσε το εκατομύριο και δεν αντιδράς στον επικείμενο γάμο?
ReplyDeleteεγώ δεν έχω τέτοια λεφτά, δε βγαίνω μάνα μου, δε βγαίνω....
εγω ομολογω παντως οτι χαζεψα πιο πολυ με τη φωτο του σεφ παρά με τη συνταγή(παρότι ειναι εξαιρετικη!)
ReplyDeletesikia και όχι μόνο, αλλά για χατήρι σου όλα τα λεφτά μωρό μου
ReplyDeletecook the book δεν είσαι και η μόνη
Αν υποψιαστώ οτι 2 αντρες μαλώνουν για το ποιος θα παρει την σανιδοκώλα χωριάτα, θα αυτοκτονήσω...
ReplyDeleteΑργείς.
ReplyDeleteκ μονο απο τη φωτο ειναι πολυ λαχταριστο
ReplyDelete