21.11.08

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ...



Αγαπητοί μου φίλοι,

Έλαβα ένα mail με ψήφισμα του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, που αφορά την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής απορριμάτων στον χώρο της Βεργίνας.

Διαβάστε το και διαδώστε το!!!

Εδώ κατεβάζετε το ψήφισμα....

υγ να με συγχωρέσει ο Λάκων, που το κείμενό του θα το ανεβάσω την επόμενη Παρασκευή.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 134 -136, 105 53 Αθήνα - τηλ.: 210 32 52 214. archaeol@otenet.gr


Αθήνα, 14-11-2008
Αρ. πρωτ. 220

Προς
1. κ. Μ. Λιάπη
Υπουργό Πολιτισμού
2. κ. Θ. Δραβίλλα
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού
3. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού
Συμβουλίου
4. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Αξιότιμα Μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί με μεγάλη έκπληξη την εμμονή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του νομού στην θέση 12, την τελευταία κατά σειρά επιλογής από όσες προτάθηκαν από την σχετική μελέτη.

Η θέση αυτή βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς των Πιερίων, σε χώρο κηρυγμένο ως Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολύ κοντά σε περιοχή χαρακτηρισμένη και προστατευόμενη ως "Νατούρα", σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από την λίμνη του Αλιάκμονα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε ένα σημείο, όπου υπάρχουν εμφανή στο χώρο τα κατάλοιπα μιας από τις αρχαίες κώμες των Αιγών και που απέχει μόλις 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων και μόλις 4 χλμ. από το Μουσείο της Βεργίνας.

Η αστοχία αυτής της επιλογής είναι προφανής για τον κοινό νου, αλλά και για τους επιστήμονες και δεν είναι τυχαίο ότι στην δημόσια αντίδραση πρωτοστατεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μόλις πριν ένα χρόνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε εναντίον αυτής της χωροθέτησης και ο Υπουργός Πολιτισμού την απέρριψε με Απόφασή του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί αδιανόητο, όταν μάλιστα υπάρχουν στον νομό άλλες πολύ καταλληλότερες θέσεις για την συγκεκριμένη χρήση, η εμμονή σε μια κακή επιλογή να γίνει η αιτία να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά προβλήματα ( μόλυνση του Αλιάκμονα, καταστροφή του δασικού τοπίου) πολύ μεγαλύτερα από αυτά που υποτίθεται ότι θα επιλυθούν.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα ανεχθεί να καταστραφούν αρχαιότητες και εν τέλει να υποβαθμιστεί η αισθητική και το κύρος του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, ενός από τους πιο σημαντικούς σε μνημεία, ευρήματα, αλλά και συμβολισμούς τόπους της χώρας.

Η ανύψωση στην πλαγιά του βουνού ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ταξιδιώτης που κινείται στην περιοχή θα το βλέπει από παντού σαν "τοπόσημο" του αρχαιολογικού χώρου είναι βέβαιο ότι θέτει εν αμφιβόλω την τεράστια προσπάθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προβολή και την ανάδειξή της πρώτης πόλης των Μακεδόνων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υφιστάμενη εγγραφή του χώρου στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανεπηρέαστο από όποιες πιέσεις, για μια ακόμη φορά θα ανταποκριθεί στο ρόλο του και το ΥΠΠΟ θα προστατεύσει, όπως οφείλει, την κορυφαία πολιτιστική κληρονομιά των Μακεδόνων.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Αθανασούλης



Η Γενική Γραμματέας Άλκηστης Παπαδημητρίου

14 comments:

  1. Δεν τιθεται θεμα...Ζουμε στη χωρα της μαλακιας.

    ReplyDelete
  2. επειδή είμαι από την Ημαθία δεν θα σχολιάσω την μεγιστη βλακεία της επιλογής για το εργοστάσιο ειδικά την στιγμή που τόσοι Βεροιώτες ευχαριστιούνται τον περίπατο στη λίμνη!!!

    Αυτό όμως που θα πω στον συγγραφέα του παρόντως μπλογκ είναι ενα!

    Πότε θα γράψεις κάτι ρε!!?
    Όλο με δανεικά την βγάζεις τελευταία! ;-)
    Καλο Σαββατοκύριακο να έχεις ρε!

    ReplyDelete
  3. σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει τίποτα πλέον. στα διάλα.

    ReplyDelete
  4. είναι από αυτά τα πράγματα που διαβάζεις και λες, μα είναι δυνατόν???

    έλεος..

    ReplyDelete
  5. Μόνο μαλακία;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  6. άντε και στην ολυμπία

    ReplyDelete
  7. O άμεμπτος και αμόλυντος Νομάρχης πού βρίσκεται; Δεν κάνει τίπτα για αυτό;

    ReplyDelete
  8. ρε παιδια μα ειναι δυνατον...αυτοι που το αποφασισαν πρεπη να ειναι ..σιγουρα σκοπιανοι..αλιος δεν εξηγητε...

    ReplyDelete
  9. Στους Δελφούς δεν θα φτιάξουμε τίποτα; Κρίμα είναι, τόσο όμορφος τόπος να μην έχει ένα εργοστάσιο, έναν σκουπιδότοπο, κάτι τις τέλος πάντων. Αλλά τι τα θέλεις, άμα δεν υπάρχει σχεδιασμός...

    ReplyDelete
  10. Έλεος πια, σ' αυτήν την μπανανία που ζούμε...

    ReplyDelete
  11. Η ηλιθιότητα ως γνωστόν εκτός από απέραντη,είναι και ανίκητη...

    Ντροπή τους.

    ReplyDelete
  12. kala merikoi an8ropoi de pane ka8olou kala..eleos pia me ti vlakeia orismenon..
    kalo mesimeri

    ReplyDelete
  13. Ότι πιο όμορφο μας απέμεινε το καταστρέφουμε με τις σκοπιμότητές μας. Αλήθεια τι θα αφήσουμε πίσω μας για να μας θυμούνται;

    ReplyDelete

Πόσα μυστήρια να λύσω πια?